Hot cross buns sa integralnim brasnom

Preukusna mala, slatka peciva koja se pripremaju sa suvim grozdjem i zacinima.  Recept saljem Mariji sa bloga Mirisna teka koja je domacica ovomesecne igrice Ajme, koliko nas je! Tema meseca je muskatni orah.

Potrebno:

-250 ml mleka
-60 gr brasna
-250 gr integralnog psenicnog brasna
-200 gr razenog brasna
-2 kasike smedjeg secera
-1/2 kasicice muskatnog oraha
-1/2 kasicice cimeta
-1/4 kasicice djumbira u prahu
-1/2 kasicice soli
-1 kesica suvog kvasca
-1 jaje
-125 gr suvog grozdja
-rendana korica limuna

i jos:
-50 gr psenicnog brasna
-60 ml hladne vode
-2 kasicice smedjeg secera

Premaz:
-60 ml vode
-2 kasike smedjeg secera

Priprema:

  • Od 250 ml mleka odvojiti 2 kasike pa pomesati sa suvim kvascem i ostaviti sa strane da se aktivira.
  • Preostalo mleko sipati u manju serpu, dodati puter i zagrevati dok se puter ne otopi. Ostaviti sa strane da se prohladi.
  • Suvo grozdje preliti vrelom vodom i ostaviti par minuta da se natopi.
  • U vecu posudu staviti obe vrste brasna, dodati secer, sol i zacine. Dodati nadosli kvasac, mleko i jaje. Spiralnim nasatvcima za testo mesati 3-4 minuta najmanjom brzinom. Povecati brzinu pa mesati jos 3-4 minuta. Testo takodje mozete zamesiti rukama.
  • Na kraju dodati suvo grozdje koje ste prethodno procedili, kao i rendanu koricu limuna.
  • Testo formirati u obliku lopte, a zatim ga staviti u vecu posudu koju ste dobro premazali uljem sa svih strana.
  • Testo ostaviti sa strane najmanje 3h, a najbolje je da odstoji preko noci.
  • Nakon toga testo podeliti na 12 jednakih delova i formirati male loptice. Redjati ih u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje, praveci razmak izmedju svake loptice.
  • Prekriti cistom krpom i ostaviti 45 minuta na sobnoj temperaturi.
  • U medjuvremenu pomesati brasno, vodu i secer.
  • Na svaku lopticu napraviti strafte pomocu noza u obliku krsta.
  • Smesu od brasna sipati u dresir kesu, makazama odstraniti vrh kese pa iscrtati krstice.
  • Rernu zagrejati na 200°C, zatim je smanjiti na 180°C i peci pripremljene loptice 25-30 minuta.
  • U manju serpu zagrejati vodu sa secerom. Ostaviti da vri 1-2 minuta, a zatim premazati 2 puta pecena peciva. Ostaviti ih da se prohlade, a zatim sluziti.

 

 

 

 

Publicités

4 réflexions sur “Hot cross buns sa integralnim brasnom

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s