Kokos torta

IMG_0101
Inspiracija za ovu tortu je iz knjige « Gateaux waouh ». Recpt sam poprilicno modifikovala i povecala pojedine mere. Original recept kao i detaljnije postupke izrade mozete pogledati na ovom blogu -klik-, medjutim date mere su dovoljne za manju torticu precnika 16-18 cm tako da je torta prilicno je mala.

Potrebno:

I deo-kora:

-120 gr belanaca (3-4 jaja)
-30 gr sitnog secera
-90 gr secera u prahu
-20 gr gustina
-50 gr mlevenih lesnika
-50 gr kokosa

II deo-krokant:

-125 gr bele cokolade
-60 gr kokosa
-80 gr korneta od sladoleda (oblande ili napolitanke od vanile, lesnika…)

Fil:
-400 ml punomasnog mleka od kokosa
-125 gr smedjeg (ili obicnog) secera
-50 gr mleka u prahu
-5 lista zelatina (10gr) ili 1 kesica zelatina u prahu
-330 ml neutralne pavlake (35%m.m.)
-1/2 kasicice vanile u prahu

Dekoracija:

Puslice:
-60 gr belanca (2 jaja)
-60 gr secera

Cips od kokosa:
-1 kokos
-125 ml vode
-125 gr secera

i jos:
-secer u prahu, kokos…

Priprema:

  • Dan ranije pripremiti dekoraciju.
  • Belanca umutiti sa secerom, sipati u poslasticarsku kesu, iseci manji otvor pa istiskati male puslice koje cete peci 1h na 100°C.
  • Za cips od kokosa je najbolje da koristite male kriske kokosa. Ako ih nema u vasoj radnji, kokos otvoriti, pa nozicem za ljustenje povrca rezati tanke slojeve kokosa (po mogucstvu sto duze) i redjati ih u dublju posudu. Vodu i secer zagrejati do tacke kljucanja, preliti preko kokosa, sacekati da se malo prohladi, a zatim ih uvijati i redjati u pleh oblozen papirom za pecenje. Cips mozete susiti celu noc na najmanjoj temperaturi ili ukljuciti rernu na 50°C i susiti najmanje 5h.
  • Drugi dan pripremiti koru tako sto cete umutiti belanca da se zapene, a zatim dodati sitan secer iz 3 puta. Nakon toga pazljivo dodati secer u prahu i mutiti dok ne dobijete cvrst sneg.
  • Dodati gustin, mlevene lesnike i kokos, pa pazljivo promesati drvenom kasikom. Smesu sipati u okrugli kalup koji ste oblozili papirom za pecenje i peci ma 180°C oko 20 minuta. Koru ohladiti pa je staviti u kalup sa stipaljkom.
  • Oblande (ili kornet, napolitanke) izlomiti na sitne komadice, pomesati sa kokosom, pa preliti belom cokoladom koju ste otopili na pari ili u mikrotalasnoj. Smesu razmazati preko kore i ostaviti u frizider.
  • Listice zelatina preliti hladnom vodom i ostaviti 10-ak minuta da odstoje. Mleko od kokosa pomesati sa mlekom u prahu i zagrevati na tihoj vatri do tacke kljucanja. skloniti sa sporeta, pa dodati zelatin koji ste prethodno iscedili. Dobro promesati , pa ostaviti sa strane da se ohladi.
  • Pavlaku umutiti sa vanilom u prahu, a zatim je sjediniti sa ohladjenim kremom. Sipati preko krokanta od bele cokolade i korneta i ostaviti u frizider najmanje 3h.
  • Pre sluzenja dekorisati tortu puslicama i cipsom od kokosa, posuti secerom u prahu i kokosom, a zatim degustirati.

Napomena:

* Dekoracija za ovu tortu nije neophodna, tako da ako ste u nedostatku vremena, nema potrebe za petljanjem oko dekoracije, torta ce biti isto tako ukusna i bez nje. Dovoljno je da tortu pospete kokosom i secerom u prahu.
* Ako mozete da nabavite keksice ovog tipa -klik- koristite ih umesta oblandi (korneta), lepseg su ukusa. 
*Listove zelatina mozete zameniti zelatinom u prahu, tako sto cete ga pripremiti prema uputstvu sa kesice, a zatim ga otopiti u mikrotalasnoj ili na tihoj vatri.

Publicités

12 réflexions sur “Kokos torta

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s