Ako imate visak belanaca i ne znate sta cete sa njima, evo jedne ideje kako da ih iskoristite. Recept saljem Tanji sa bloga Ekspres lonac, koja je domacica ovomesecne igrice Ajme, koliko nas! i koja nam je kao zadatak zadala temu ribizle.
Potrebno:
-5 belanaca
-125 gr putera
-125 gr smedjeg secera
-65 gr mlevenih badema
-65 gr brasna
-1 kasicica zelenog caja Matcha
-4 kasike dzema od ribizli
-250 gr svezih ribizla
Priprema:
- Otopiti puter na tihoj vatri i ostaviti sa strane da se malo prohladi
- Brasno pomesati sa mlevenim bademima i zelenim cajem Matcha
- Umutiti belanca sa secerom (secer dodati postepeno iz 3-4 puta)
- Dodati puter i na kraju mesavinu suvih sastojaka
- Smesu sipati u okrugli pleh (mozete koristiti i kalup za tart 22-24cm) koji ste oblozili papirom za pecenje i peci na 180°C, 25-30 minuta
- Dzem otopiti na tihoj vatri, pa 1/2 premazati preko ohladjenog kolaca
- U drugi deo dzema dodati ribizle, promesati i rasporediti preko kolaca
Pre sluzenja posuti Matcha cajem i sluziti uz dodatak sladoleda, umucene slatke pavlake i sl.