Tiramisu

 

img_0556

Nakon duze letnje pauze, polako se vracam starim navikama i naravno blogu. Za pocetak cu podeliti sa Vama  jednu laganu i dobro poznatu poslasticu koja je nastala inspiracijom recepta koji sam vec objavila pocetkom godine, a recept mozete pogledati ovde -klik-. Nisam pravila neke ogromne promene, ali sam zato izbegla komplikacije sa kalupom i sl.

Potrebno:

-330 ml neutralne slatke pavlake (35%m.m.)
-100 gr secera
-1 vanilin secer
-3 zumanca
-250 gr mascarpone sira
-30 ml vode
-2 lista zelatina (ili 4 gr zelatina u prahu)

i jos:
-200 ml skuvane nes kafe
-1 vece pakovanje piskota (oko 30 kom.)
-malo kakaa

Priprema:

  • Vodu i secer sipati u manju serpu pa zagrevati na tihoj vatri dok ne dostigne temperaturu od 114°C.
  • Zumanca umutiti sa vanil secerom, pa dodati secerni sirup miksajuci svo vreme da zumanca potpuno izbele.
  • Umutiti mascarpone sir pa ga sjediniti sa umucenim zumancima mesajuci pazljivo drvenom kasikom.
  • Listove zelatina preliti hladnom vodom, ostaviti da odstoje 10-ak minuta, a zatim ih iscediti i zagrejati kratko u mikrotalasnoj da se zelatin otopi. Dodati ga smesi od sira i zumanaca, pa kratko izmiksati mikserom.
  • Posebno umutiti slatku pavlaku pa je pazljivo sjediniti sa prethodnom smesom masajuci drvenom kasikom.
  • Uzimati jednu po jednu piskotu, umociti u kafu pa redjati u kalup (najbolje je koristiti kalup sa stipaljkom).
  • Kada ste oblozili dno kalupa, preko piskota sipati polovinu umucenog fila. Poredjati drugi sloj piskota koje ste prethodno takodje umocili u kafu, pa premazati drugi deo fila.
  • Odozgo posuti kakao prahom i ostaviti u frizider najmanje 3h pre sluzenja.

img_0559

img_0573img_0566img_0574


One thought on “Tiramisu

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s