Verujem da svi imate neki svoj tradicionalni recept za pripremanje musake sa krompirom. Ovo je moj recept i godinama ga pripremam na isti nacin. Ovog puta sam napravila jedan mali izuzetak pa sam pripremila i par individualnih posuda. Medjutim ako se odlucite za ove individualne posude, vazno je da koristite dublje, jer ce vam se u suprotnom tecnost izlivati tokom pecenja, a onda cete 2 dana cistiti rernu (kao sto je bio moj slucaj).
Potrebno:
-1 kg krompira
-600 gr mlevenog mesa
-1 glavica crnog luka
-2 sargarepe
-3 kasike maslinovog ulja
-4 jaja
-200 ml jogurta
-so, biber, persun
Priprema:
- Krompir oljustiti i iseci na tanke kolutice (2-3 mm debljine). Dodati so, biber i persun, pa dobro izmesati.
- Crni luk iseckati sto sitnije, a sargarepu na manje komadice
- U veci tiganj sipati maslinovo ulje pa proprziti luk i sargarepu par minuta da omeksaju. Dodati mleveno meso i nastaviti sa przenjem jos par minuta da meso potamni.
- Vecu vatrostalnu serpu (ili staklenu vatrostalnu posudu) pramazati sa malo ulja, a zatim poredjati red krompira. Preko krompira rasporediti red mlevenog mesa. Zatim ponovo red krompira, pa red mesa, dok ne utrosite sve sastojke. Poslednji red mora biti kromir.
- Jaja razmutiti sa jogurtom, pa preliti preko preko poredjanih sastojaka.
- Serpu prekriti aluminijumskom folijom pa peci u rerni 1h na 200°C..
- Nakon toga skinuti foliju i ostaviti da se zapece jos 20-ak minuta.
- Sluziti toplo uz dodatak zelene salate.