Falafel iz rerne

img_0519

Falafel sam otkrila ne tako davno. Prvi put sam ih pripremala tako sto sam ih przila u ulju, medjutim nisam bila zadovoljna rezultatom. Kasnije sam otkrila ovaj recept i cesto ga pripremam u poslednje vreme. Prednost ovako pripremljene hrane je sto je mozete poneti na poslu, pik-niku ili cak pripremiti za vreme posta.

img_0517

Potrebno:

-400 gr kuvane leblebije
-1 glavica crnog luka
-1/2 kasicice belog luka u prahu (ili 1 cen belog luka)
-1/2 kasicice mlevenog kumina
-1 veza persuna (sitno iseckanog)
-1 kasicica slatke paprike u prahu
-2 kasike brasna (po mogucstvu od leblebije)
-so, biber
-2 kasike maslinovog ulja

Priprema

  • Kuvane leblebije staviti u multipraktik
  • Dodati sitno iseckan crni luk, persun i zacine
  • Izmiksati sve zajedno u pire, ali ipak da ostane neki komadic leblebije
  • Dodati brasno, so i biber, pa sve zajedno promesati
  • Kasikom uzimati smesu, pa rukama oblikovati loptice velicine oraha i redjati u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje
  • Poprskati uljem i peci na 180°C
  • Nakon 10 minuta pecenja izvaditi pleh iz rerne, preokrenuti loptice sa druge strane i vratiti u rernu jos 10 minuta.
  • Sluziti tople ili hladne uz dodatak nekog finog umaka od paradajza, jogurta, kisele pavlake i sl.

Napomena:

Ukoliko nemate multipraktik, mozete izmiksati rucnim mikserom ili elekticnom seckalicom, dovoljno je da smesa bude kompaktna za oblikovanje loptica.

img_0522img_0531

 

 


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s