Falafel sam otkrila ne tako davno. Prvi put sam ih pripremala tako sto sam ih przila u ulju, medjutim nisam bila zadovoljna rezultatom. Kasnije sam otkrila ovaj recept i cesto ga pripremam u poslednje vreme. Prednost ovako pripremljene hrane je sto je mozete poneti na poslu, pik-niku ili cak pripremiti za vreme posta.
Potrebno:
-400 gr kuvane leblebije
-1 glavica crnog luka
-1/2 kasicice belog luka u prahu (ili 1 cen belog luka)
-1/2 kasicice mlevenog kumina
-1 veza persuna (sitno iseckanog)
-1 kasicica slatke paprike u prahu
-2 kasike brasna (po mogucstvu od leblebije)
-so, biber
-2 kasike maslinovog ulja
Priprema
- Kuvane leblebije staviti u multipraktik
- Dodati sitno iseckan crni luk, persun i zacine
- Izmiksati sve zajedno u pire, ali ipak da ostane neki komadic leblebije
- Dodati brasno, so i biber, pa sve zajedno promesati
- Kasikom uzimati smesu, pa rukama oblikovati loptice velicine oraha i redjati u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje
- Poprskati uljem i peci na 180°C
- Nakon 10 minuta pecenja izvaditi pleh iz rerne, preokrenuti loptice sa druge strane i vratiti u rernu jos 10 minuta.
- Sluziti tople ili hladne uz dodatak nekog finog umaka od paradajza, jogurta, kisele pavlake i sl.
Napomena:
Ukoliko nemate multipraktik, mozete izmiksati rucnim mikserom ili elekticnom seckalicom, dovoljno je da smesa bude kompaktna za oblikovanje loptica.