Torta sa posiranim kruskama i kremom od malina

img_0889

Novogodisnji praznici se priblizavaju, pa verujem da mnogi od vas vec pocinju da traze ideje za novogodinji desert. Na mom spisku se vec nalazi ova torta koja je dobila samo reci hvale i svi koji su je probali, bili su odusevljeni ukusom.

img_0888

Potrebno:

Za biskvit:

-240 gr belanaca (8-9 jaja)
-50 gr sitnog secera
-100 gr secera u prahu
-150 gr mlevenih badema
-50 gr brasna

Krema od malina:
-300 gr malina
-1-2 kasike vode
-50 gr secera
-325 ml neutralne pavlake 35%m.m.
-8 gr zelatina u listicima (ili u prahu)

Posirane kruske:
-2 kruske (Williams)
-50 gr secera
-1 L vode

Fil:
-75 ml neutralne pavlake 35%m.m.
-150 gr bele cokolade za kuvanje
-roze prehranbena boja

i jos:
-100 gr tamne cokolade
-2 kasike ulja

img_0878
Priprema:
  • Umutiti belanca sa secerom. Kad se smesa zapeni postepeno dodavati secer u prahu iz 2-3 puta i mutiti dok ne dobijete cvrst sneg
  • Pomesati mlevene bademe sa brasnom, pa pazljivo dodati umucenim belancima, mesajuci spatulom ili drvenom kasikom
  • Smesu podeliti na dva dela i sipati u 2 okrugla pleha(24-26)  koja ste oblozili papirom za pecenje. Takodje mozete sipati u dresir kesu, kojoj ste odsekli vrh 1-1.5 cm pa pazljivo napraviti dve kore u spiralama kao na ovom snimku -klik-.
  • Peci pojedinacno kore na 180°C 15 minuta
  • Pecene kore ostaviti sa strane da se potpuno ohlade
  • U 1L vode dodati 50 gr secera i kruske koje ste prethodno oljustili i kuvati 10-15 minuta
  • Ostaviti sa strane da se potuno ohlade, a zatim ih iseci na manje kockice
  • Maline sipati u serpu, dodati kasiku-dve vode i 50 gr secera pa kuvati 10-ak minuta
  • Za to vreme zelatin preliti hladnom vodom, ostaviti  10-ak minuta da odstoji, dobro ga ocediti, pa dodati kuvanim malinama i dobro promesati. Ako koristite zelatin u prahu, pripremiti ga prema uputstvu sa kesice, zatim ga otopiti u mikrotalasnoj i dodati malinama
  • Kuvane maline ostaviti sa strane da se ohlade do sobne temperature(ne previse, da se zelatin ne bi previse stegao), zatim dobro umutiti pavlaku, pa pazljivo sjediniti sa ohladjenim malinama
  • U kalup sa stipaljkom (fakultatif) ili na tacnu staviti prvu koru
  • Premazati polovinom kreme od malina, pa rasporediti iseckane kruske
  • Staviti drugu koru i ostatak kreme od malina
  • Tortu ostaviti u frizider na hladjenje najmanje 3h, a za to vreme pripremiti fil
  • 75 ml pavlake zagrejati do tacke kljucanja,skloniti sa sporeta i dodati belu cokoladu koju ste usitnili na manje komade. Sacekati 1-2 minuta, pa dobro promesati da se cokolada potpuno otopi i sjedini sa pavlakom.Ostaviti sa strane da se cokolada ohladi, pa umutiti mikserom. Ako je smesa tecna i imate poteskoca da je umutite, ostaviti fil 15-30 minuta u frizider da se ohladi, a zatim umutiti u cvrstu kremu
  • Ako ste koristili kalup sa stipaljkom, skinuti stranice, pa premazati tortu odozgo i sa strane
  • Crnu cokoladu otopiti na pari sa 2 kasike ulja, sacekati da se malo prohladi, pa preliti tortu sa gornje strane i ukrasiti po zelji

img_0890img_0874

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s