Strudlice sa pirovim brasnom i smokvama

img_1054

Kada sam naisla na ovaj recept za strudlice sa smokvama, bila sam u nedoumici da li da ih pripremam kao u originalnom receptu sa pirovim brasnom ili da ipak iskoristim belo psenicno brasno. Nisam pogresila sto sam se pridrzavala originala, jer sam bila odusevljena hrskavom tesksturom ovog testa. Medjutim bilo je i onih koji bas ne vole ovu zdraviju vrstu brasna, pa sam svo vreme morala da slusam gunjdjanja na tu temu, ali ipak to nije sprecilo da keksici nestanu sa stola 🙂

img_1062

Potrebno:
(Original recept)

-250 gr pirovog (speltinog) brasna
-90 ml maslinovog ulja
-100 ml vode
-1 kasicica arome od vanile
-4o gr kokosovog secera (ili smedjeg)
-prstohvat soli

Nadev:
-350 gr suvih smokvi
-1 kasicica arome od vanile

i jos:
-50 gr brasna za posipanje

Priprema:

  • U vecu posudu sipati brasno
  • Dodati prstohvat soli, secer, ulje, vodu i vanilu
  • Drvenom kasikom promesati sastojke da se povezu u glatko testo (to traje kratko 2-4 minuta)
  • Prekriti folijom i ostaviti 30 minuta u frizideru
  • Smokve preliti toplom vodom i ostaviti 20 minuta da omeksaju
  • Procediti i staviti ih u multipraktik
  • Dodati vanilu i miksati dok ne dobijete sjedinjenu lepljivu smesu
  • Na dobro pobrasnjenoj dasci razviti tanko testo dimenzija 20×40. (Testo ce biti masno, pa zato nemojte stedeti na brasnu kada posipate dasku)
  • Ostrim nozem iseci testo na pola, tako da sada dobijete 2 dela dimenzija 10×40
  • Na oba dela po sredini rasporediti smesu od smokava
  • Preklopiti sa jedne,a zatim sa druge strane ivice testa, tako da dobijete jedan valjak.
  • Poravnjati ivice testa, a zatim ga preokrenuti, tako da ivice koje su se spojile budu okrenute na dole
  • Valjak iseci na 8 jednakih delova, blago spljostiti, pa viljuskom pritisnuti sa gornje strane
  • Postupak ponoviti sa drugom polovinom testa
  • Strudlice poredjati u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje i peci na 180°C oko 25 minuta

img_1063img_1069img_1064

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s