Kucica od medenjaka

img_1118

Pravljenje kucice od medenjaka mi je delovala kao nemoguca misija. Svake godine sam uzivala gledajuci kucice na raznim kulinarskim blogovima, ali se ipak nisam usudjivala da je sama napravim. Medjutim, ove godine sam cvrsto resila da se suocim sa njom i veoma sam ponosna na krajnji rezultat.

img_1117

Elemente za kucicu sam preuzela sa bloga « Chefnini« , pa ako zelite isti model kucice, link za kopiranje je ovde: krov , bocne strane, prednja i zadnja strana ili ih mozete nacrtati rucno.
Dimenzije:
-krov 21 x 15,5
-bocne strane (sa prozorima) 18 x 13
-prednja strana (sa vratima) i zadnja strana 14 x 24
Recept za medenjake je sa bloga « Fashion cooking »

Potrebno:

-500 gr brasna
-150 gr putera
-1 kasicica zacina za medenjake
-1 kasicica sode bikarbone
-200 gr smedjeg secera
-2 manja jaja
-prstohvat soli
-110 gr Golden Syrup ( ili med)

Za lepak:

-250 gr secera u prahu
-1 belance

Tecna dekoracija:

-250 gr secera u prahu
-malo vode ili soka od limuna

Priprema:

  • Pomesati brasno, zacin za medenjake, sodu bikarbonu i prstohvat soli
  • U drugoj posudi umutiti jaja sa Golden sirupom (ili medom)
  • Dodati polovinu brasna za zacinima miksajuci najmanjom brzinom
  • Zatim dodati otopljeni puter miksajuci kratko
  • Na kraju dodati  preostali deo brasna, promesati drvenom kutlacom a zatim rukama zameseti testo
  • Podeliti testo na 4 jednaka dela, uviti ih u providnu foliju i ostaviti najmanje 30 minuta u frizideru
  • Nakon toga testo rastanjiti debljine 2-3 mm(najbolje je rastanjiti ga izmedju 2 papira za pecenje) ili na dobro pobrasnjenoj dasci, a zatim ga oklagijom preneti na papir
  • Na testo spustiti modele kucice za secenje pa ostrim nozem iseci 2 bocne strane, zatim prednju i zadnju stranu kao i krov. Zatim iseci prozore i vrata kucice
  • Odstraniti visak testa, pa pazljivo papire sa modelima preneti na pleh(potrebna su vam najmanje 4 srednja pleha ili ih menjati naizmenicno nakon pecenja)
  • Elemente kucice peci na 180°C 10-15 minuta
  • Pecene biskvite ostavite da se ohlade preko noci
  • Drugog dana pripremiti « lepak » za kucicu, tako sto cete belance umutiti sa secerom u prahu. Dovoljno je minut, dva miksanja
  • Polovinu lepka ostaviti sa strane, prekriti vlaznom krpom, kao i providnom folijom, pa cuvati u frizideru
  • Ostatak lepka sipati u dresir kesu sa malim otvorom 1,5 – 2 mm ili sipati u kesu za zamrzavanje, pa makazama iseci mali otvor
  • Lepkom spojiti ivice kucice i ostaviti 1h da se dobro zalepe. Za to vreme otvor dresir kese umotati providnom folijom, a kesu dobro zatvoriti da se lepak ne bi osusio
  • Nakon toga pazljivo zalepiti krov. Najbolje je da vam neko pomogne i pridrzava krov da ne bi klizio, a mogu vam pomoci i kutije od CD-a, knjige, case i sl. Podmetnite ih ispod stranica dok se dobro ne zalepe za kucicu.
  • Kucicu staviti na karton ili neku cvrstu podlogu koju ste obavili aluminijumskom folijom
  • Preostali lepak izvaditi iz frizidera, promesati, sipati u dresir kesu i ukrasiti kucicu. Ukrasavanje kucice mozete obaviti i pre spajanja, ali ja sam to uradila na kraju kada su svi delovi bili na svom mestu
  • U original receptu se priprema i tecna dekoracija kojom cete iscrtati mesta gde zelite da naglasite padanje snega. Ja je nisam pripremala, jer sam imala dovoljno smese od lepka, ali ako zelite mozete je pripremiti tako sto 250 gr secera u prahu pomesate sa malo vode ili limunovog soka pa na isti nacin sipate u dresir kesu i ukrasavate
  • Za lepsi i svetliji efekat mozete na par minuta upaliti svecicu i ubaciti je ispod kucice, ali budite pazljivi, jer se testo brzo zagreje. Meni je to posluzilo za efekat svetlosti tokom slikanja

img_1108img_1114img_1124

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s