Opasno zarazne grickalice koje mozete grickati kao aperitif u iscekivanju novogodisnje noci. Idealne su uz casu piva, ali i bezalkoholna pica se jako dobro uklapaju.
Potrebno:
-200 gr mekog psenicnog brasna
-50 gr griza
-125 ml mlake vode
-1 kesica suvog kvasca (7 gr)
-2 kasike maslinovog ulja
-1/2 kasicice secera
-1 kasicica soli
-1 kasicica origana
i jos:
-malo maslinovog ulja za premazivane
-krupne morske soli
-susam, kim,mak…
Priprema:
- U mlakoj vodi sipati kesicu suvog kvasca, promesati i ostaviti 15-ak minuta da odstoji
- U vecu posudu sipati brasno, griz, sol, secer, maslinovo ulje i origano
- Dodati nadosli kvasac pa zamesiti glatko testo
- Prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti 1h da odstoji na toplom mestu
- Nadoslo testo izruciti na blago pobrasnjenoj dasci, premesiti, pa ga rastanjiti u obliku pravougaonika dimenzija 20×30 cm
- Ostrim nozem iseci tanke trake debljine 8-10mm x 20 cm
- Svaku traku dlanovima oblikovati na dasci u obliku valjka
- Redjati ih u pleh oblozen papirom za pecenje, premazati uljem, posoliti i posuti po zelji susamom, kimom, makom…
- Peci na 180°C oko 20 minuta
- Vruce grisine izvaditi iz rerne i sluziti uz casu piva