Ova preukusna pomalo zaboravljena torta je krasila nasu Bozicnu trpezu, a recept sam pronasla … pa naravno zna se…. u maminoj staroj svesci 🙂
Potrebno:
-13 belanca
-7 zumanca
-10 kasika secera
-8 kasika brasna
-10 kasika mlevenih oraha
Fil:
-6 zumanca
-16 kasika secera
-8 kasika brasna
-1 L mleka
-250 gr margarina
-50 gr secera u prahu
-300 gr mlevenih oraha
-1 muskatni orah
I jos :
-50-100 gr mlevenih oraha
Priprema:
- Umutiti belanca u cvrst sneg uz postepeno dodavanje secera
- Dodati jedno po jedno zumance, miksajuci svo vreme
- Mlevene orahe i brasno pomesati pa dodati umucenoj smesi, mesajuci pazljivo drvenom kasikom
- Papir za pecenje iseci na 6-7 jednakih delova, pa iscrtati krugove dimenzija 24-26cm
- Umucenu smesu pazljivo razmazati na icrtane krugove i peci jednu po jednu koricu (na ravnoj podlozi ili prevrnutom plehu) na 180°C oko 12-13 minuta. Pecene korice redjati jednu na drugu (ne skidajuci papir za pecenje) i ostaviti da se ohlade
- Pripremiti fil tako sto cete u 900 ml mleka dodati 10 kasika secera i staviti na tihoj vatri da provri
- Preostalih 100 ml mleka razmutiti sa brasnom
- Zumanca dobro umutiti sa 6 kasika secera. Dodati razmuceno brasno sa mlekom, a zatim i provrelo mleko mesajuci zicanom muckalicom
- Sve zajedno vratiti u serpu i kuvati na tihoj vatri da se fil zgusne
- Prekriti providnom folijom i ostaviti na hladnom mestu da se potpuno ohladi
- Margarin umutiti sa secerom u prahu pa sjediniti sa ohladjenim filom
- Muskatni orah izrendati sitno pa pomesati sa mlevenim orasima, a zatim dodati umucenom filu
- Korice pazljivo odvojiti od papira, pa ih filovati pripremljenim filom
- Na kraju tortu premazati sa svih strana i posuti mlevenim orasima
Predivna torta! Nedavno sam je pravila prvi put po vrlo sličnom receptu i oduševila sam se. 🙂 Inače, sve pohvale za blog, predivne fotografije i odlični recepti! Baš mi je drago što sam naletela na njega. 🙂 Puno pozdrava od Natalije!
Sviđa mi seLiked by 1 person
Hvala draga Natalija, veliki pozdrav i od mene! Ps. Pratimo se 😉
Sviđa mi seSviđa mi se