Heljdina pita sa sampinjonima i prazilukom

img_1331

Najteze mi je da slikam ovakav tip jela, jer dok je vruce, svi nestrpljivo iscekujemo rucak/veceru, a kada se jelo ohladi, onda bude i manje fotogenicno. U svakom slucaju sa ili bez fotogenicnosti, ova pita je izvrsnog ukusa i dobila je sve pohvale.

img_1332

Potrebno:

-1 pakovanje heljdinih kora (oko 500 gr)
-500 gr sampinjona
-250 gr praziluka
-1 glavica crnog luka
-so, biber
-100 ml ulja
-100 ml mlake vode
-2 kasike ulja za przenje + 2 kasike vode
Priprema:

  • Crni luk iseckati sitno pa ga proprziti u dubljem tiganju sa malo ulja i 2 kasike vode
  • Prziti 5 minuta da omeksa, a zatim dodati praziluk, koji ste isekli na pola, a zatim na tanke tracice
  • Prziti 10-ak minuta, po potrebi dodati kasiku-dve vode
  • Sampinjone oprati, iseci na sitnije komadice, pa dodati mesavini luka i nastaviti sa przenjem oko 15-ak minuta, odnosno dok sva tecnost ne ispari
  • Zaciniti po ukusu i ostaviti sa strane da se malo prohladi
  • U pravougaonom plehu koji ste premazali uljem staviti jednu koru, poprskati je kasikom ulja, a zatim kasikom vode, staviti drugu koru, pa je takodje poprskati uljem i vodom, a zatim rasporediti tanak sloj fila od pecuraka
  • Preko fila staviti ponovo 2 kore, takodje ih poprskati tecnoscu, pa opet red fila
  • Postupak ponavljati dok ne utrosite sve sastojke
  • Poslednji red su kore i njih preliti ostatkom ulja i vode, dobro razmazati cetkicom i peci na 200°C 30-35 minuta
  • Ostaviti da se malo prohladi, a zatim sluziti.

Napomena:

U zavisnosti od debljine heljdinih kora zavisi koliko cete kasike fila staviti u
jednom sloju. Ja sam stavljala po 2-3 kasike u jednom redu, jer kore koje sam koristila su bile prilicno debele, tako da ih je u pakovanju bilo svega 10.
Ako koristite tanje kore, stavite po 1 kasiku fila i blago razmazite masnocom.

img_1335img_1339

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s