Dekorativni mafini punjeni filom od spanaca i sira
Potrebno:
(Original recept)
-200 ml mlakog mleka
-100 ml ulja
-20 gr svezeg kvasca
-1 kasicica secera
-1 kasicica soli
-400 gr brasna (200 gr brasna od spelte, 200 gr psenicnog brasna)
-12 maslina
-zumance za premazivanje
Nadev:
-150 gr zamrznutog spanaca
-1 veza persuna
-1 glavica crnog luka
-200 gr sira
-kasika ulja
-so, biber, beli luk u prahu
Priprema:
- Kvasac izmrviti u mlakom mleku i ostaviti 15-ak minuta na sobnoj temperaturi
- U vecoj posudi sipati brasno, dodati so, secer, nadosli kvasac i ulje
- Zamesiti testo, prekriti krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi sat i po vremena da naraste
- Na malo maslinovog ulja proprziti luk. Dodati spanac i mesati par minuta
- Ostaviti sa strane da se prohladi, pa dodati iseckan persun, sir, so, biber i beli luk u prahu
- Na pobrasnjenoj dasci premesiti testo, formirati ga u obliku valjka, pa iseci na 12 jednakih delova
- Svaki deo rastanjiti u mali pravougaonik
- Na jednoj polovini pravougaonika napraviti par reza ostrim nozem, a na drugoj staviti malo nadeva
- Zatim pravougaonik uviti u obliku valjka, pocevsi od strane na kojoj je fil
- Valjak saviti u obliku prstena i redjati u kalup za mafine, koji ste premazali sa malo maslinovog ulja
- Postupak ponoviti sa preostalim testom
- U sredini svakog prestena staviti po jednu maslinu i ostaviti 30-ak minuta na sobnoj temperaturi da naraste
- Mafine premazati razmucenim zumancetom i peci na 180°C 30-35 minuta