Za uskrsnju trpezu umesto tradicionalne pogace pripremala sam ove uskrsnje zeke. Vrlo su jednostavne za izradu i izgledaju veoma dekorativno.
Potrebno:
-200 gr psenicnog brasna
-175 gr brasna od spelte
-1 kasika secera
-1 kasicica soli
-1 kesica suvog kvasca
-185 ml mlakog mleka
-30 ml ulja
-1 jaje
i jos:
-1 zumance
-1 kasika vode
-2 kasike lana (ili crnog susama)
Priprema:
- Kvasac razmutiti sa mlekom i ostaviti 15-ak minuta da odstoji
- U vecoj posudi sipati obe vreste brasna, dodati sol, secer i nadosli kvasac
- Zatim dodati jaje i ulje i zamesiti glatko testo
- prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu da odstoji 1.30h
- Nakon toga testo premesiti na pobrasnjenoj radnoj povrsini, formirati u obliku valjka i podeliti na 8 jednakih delova
- Od svakog dela odvojiti malo testa i formirati malu lopticu, a ostatak formirati u obliku tankog valjka duzine 30 cm
- Uhvatiti krajeve valjka, spojiti, a zatim obaviti jedan oko drugog 2 puta, tako sto cete ostaviti mali otvor na sredini testa gde cete kasnije ubaciti lopticu od testa (ili jaje)
- Postupak ponoviti sa preostalim delovima
- Ostaviti na sobnoj temperaturi 30-ak minuta
- Male loptice umociti u razmuceno zumance sa vodom, a zatim u semenke lana, pa ih staviti u sredini svakog otvora.
- Testo premazati razmucenim zumancetom i peci na 180°C oko 25 minuta.
Savet + :
Umesto loptica koje ste posuli semenkama lana, mozete staviti parce aluminijumske folije, koju ste zguzvali u obliku loptice. Nakon pecenja, odstaniti foliju, a na njeno mesto staviti jedno obojeno jaje.