Uskrsnje zeke

IMG_1533

Za uskrsnju trpezu umesto tradicionalne pogace pripremala sam ove uskrsnje zeke. Vrlo su jednostavne za izradu i izgledaju veoma dekorativno.

IMG_1540

Potrebno:

-200 gr psenicnog brasna
-175 gr brasna od spelte
-1 kasika secera
-1 kasicica soli
-1 kesica suvog kvasca
-185 ml malog mleka
-30 ml ulja
-1 jaje
i jos:
-1 zumance
-1 kasika vode
-2 kasike lana (ili crnog susama)

Priprema:

  • Kvasac razmutiti sa mlekom i ostaviti 15-ak minuta da odstoji
  • U vecoj posudi sipati obe vreste brasna, dodati sol, secer i nadosli kvasac
  • Zatim dodati jaje i ulje i zamesiti glatko testo
  • prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu da odstoji 1.30h
  • Nakon toga testo premesiti na pobrasnjenoj radnoj povrsini, formirati u obliku valjka i podeliti na 8 jednakih delova
  • Od svakog dela odvojiti malo testa i formirati malu lopticu, a ostatak formirati u obliku tankog valjka duzine 30 cm
  • Uhvatiti krajeve valjka, spojiti, a zatim obaviti jedan oko drugog 2 puta, tako sto cete ostaviti mali otvor na sredini testa gde cete kasnije ubaciti lopticu od testa (ili jaje)
  • Postupak ponoviti sa preostalim delovima
  • Ostaviti na sobnoj temperaturi 30-ak minuta
  • Male loptice umociti u razmuceno zumance sa vodom, a zatim u semenke lana, pa ih staviti u sredini svakog otvora.
  • Testo premazati razmucenim zumancetom i peci na 180°C oko 25 minuta.

Savet + :

Umesto loptica koje ste posuli semenkama lana, mozete staviti parce aluminijumske folije, koju ste zguzvali u obliku loptice. Nakon pecenja, odstaniti foliju, a na njeno mesto staviti jedno obojeno jaje.

IMG_1529IMG_1532IMG_1535

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s