Torta sa kremom od malina i vanile

IMG_1617

Vrlo ukusna, socna i lagana torta sa kremom od malina i vanile

IMG_1607

Potrebno:

Kore:
-8 belanca
-prstohvat soli
-150 gr smedjeg secera
-50 gr brasna
-150 gr mlevenih badema
-1 kasicica praska za pecivo

Fil od vanile
-4 zumanca
-600 ml mleka
-70 gr gustina
-150 gr smedjeg secera
-1/2 kasicice vanile u prahu
-125 + 100  gr putera
-50 gr secera u prahu

Fil od malina:
-300 gr malina
-50+50 ml vode
-50 gr secera
-35 gr gustina
-25 gr putera

i jos:

-2 kesice krem slaga

Priprema:

  • Prvo pripremiti kore tako sto cete belanca umutiti sa prstohvatom soli i secerom
  • Dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo i mlevenim bademima, pa pazljivo sjediniti sastojke drvenom kasikom
  • Podeliti na 2 dela,  sipati u okrugli kalup (26 cm) oblozen papirom za pecenje i peci na 180°C – 15 minuta.
  • Pecene kore izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohlade
  • Za fil od vanile je potrebno odvojiti 100 ml mleka koje cete pomesati sa gustinom
  • U preostalih 500 ml mleka dodati 100 gr secera i staviti na vatru da provri
  • Zumanca umutiti sa preostalih 50 gr secera, pa dodati razmuceno mleko sa gustinom, a zatim dodati provrelo mleko i mesati energicno
  • Smesu vratiti u serpu u kojoj se kuvalo mleko, staviti na sporet i zagrevati par minuta dok se fil ne stegne (ne sme da vri)
  • Fil skloniti sa sporeta, dodati 125 gr putera i mesati da se puter skroz otopi
  • Prekriti providnom folijom i ostaviti sa strane da se fil skroz ohladi
  • Kada je fil potpuno hladan sjediniti ga sa umucenih 100 gr putera i 50 gr secera u prahu
  • Fil od malina pripremiti tako sto cete maline izmiksati stapnim mikserom (ili ih dobro izgnjeciti), dodati  50 ml vode i 50 gr secera pa kuvati na tihoj vatri par minuta (10-ak)
  • Preostalih 50 ml vode pomesati sa gustinom, sipati u kuvane maline i zakuvati kao puding
  • Dodati 25 gr putera, promesati i ostaviti sa strane da se ohladi
  • Nemojte ga stavljati u frizider, jer ce se previse stegnuti, pa cete imati poteskoca da ga razmazete
  • Obe kore premazati prohladjenim filom od malina, a ako imate kalup sa stipaljkom, dobro ce vam posluziti kako se fil ne bi razlivao dok se potpuno ne stegne
  • Na tacnu staviti prvu koru koju ste premazali malinama, premazati 1/2 fila od vanile
  • Staviti drugu koru premazanu malinama, pa preko ostatak fila od vanile
  • Tortu ostaviti na hladjenje najmanje 2 sata
  • Umutiti krem slag prema uputstvu sa kesice, premazati tortu i dekorisati

Napomena:

*Krem od vanile mozete pripremiti koristeci svih 8 zumanaca, ali je to po mom ukusu bilo previse, pa sam iskoristila samo 4 zumanca
*Umesto vanile u prahu mozete koristiti stapic vanile koji cete raseci na pola, pokupiti zrnca i ubaciti ih u mleko

IMG_1605IMG_1614

 

Publicités

3 réflexions sur “Torta sa kremom od malina i vanile

  1. Moram opet da se javim. U roku od osam dana drugi put pravila tortu. Ovaj put je bila jos bolja i opet pojedena do poslednje mrve! Za svaku preporuku za letnje dane!

    J'aime

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s