Mermer peciva sa kakaom

IMG_1623

Dekorativna peciva sa ukusom kakaa i vanile idealna za dorucak ili mozda neku popodnevnu uzinu.

IMG_1619

Trazeci recepte sa kakao prahom, koji je inace tema ovomesecne igrice Ajme, koliko nas je! naisla sam na ova prilicno interesantna i dekorativna peciva. Naravno privukla su me svojim izgledom, pa sam resila da ih isprobam. U pocetku sam mislila da je ova kapica hrskava. Medjutim prvog dana je tako, ali vec nakon drugog dana postane mekana, cak se i topi u ustima. Peciva nam se dopala, mada i bez kapice su ukusna, ali ipak kapica im daje poseban smek. Recept saljem Nataliji sa bloga Mystic cakes, koja nam je zadala kakao temu za mesec maj.

Potrebno:
(Original recept)

-200 gr integralnog psenicnog brasna
-200 gr belog psenicnog brasna
-40 gr secera
-1/2 kasicice soli
-1/2 kasicice vanile u prahu
-1 kesica suvog kvasca
-200 ml mlakog mleka
-1 jaje
-40 gr putera sobne temperature
-1 kasika kakaa (10 gr)
-1 kasika mleka

Kakao kapice
-40 gr putera
-60 gr secera
-60 gr brasna
-10 gr kakaa
-10 gr ulja
-vanila u prahu

Priprema:

  • Kvasac pomesati sa mlekom i ostaviti 15-ak minuta da se aktivira
  • Pomesati obe vrste brasna, dodati secer, sol, kvasac i jaje
  • Zamesiti testo, pa dodati vanilu u prahu i omeksali maslac
  • Mesiti 10-ak minuta da testo postane meko i elasticno
  • Podeliti testo na 2 dela, jedan od 500 gr i drugi od 250gr
  • Veci deo staviti u posudu koju ste premazali uljem, pokriti krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 1h30
  • Kakao pomesati sa kasikom mleka, pa sipati u manji deo i mesiti dok testo ne postane ravnomerno obojeno
  • Staviti testo u posudu koju ste premazali uljem, prekriti krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 1h30
  • Na pobrasnjenoj dasci premesiti « belo » testo, podeliti ga na 2 dela, pa oklagijom rastanjiti u obliku 2 pravougaonika dimenzije 30x15cm
  • Postupak ponoviti sa « tamnim » testom, i rastanjiti u obliku 2 pravougaonika dimenzije 30x10cm
  • Uzeti 1 tamni pravougaonik pa ga staviti na beli, tako da sa jedne strane ostane prazno 5 cm
  • Presaviti prazni deo testa za 1/3, a zatim preko njega presaviti preostalu 1/2 i blago pritisnuti ivice
  • Iseci na 6 jednakih delova duzine 5cm i redjati u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje
  • Postupak ponoviti sa preostala 2 pravougaonika
  • Prekriti krpom i ostaviti 1h na sobnoj temperaturi
  • U medjuvremenu pripremiti kapice
  • Umutiti puter sa secerom, a zatim dodati brasno i kakao mesajuci drvenom kasikom
  • Dodati ulje i vanilu, a zatim testo podeliti na 12 jednakih delova (13-15 gr) i cuvati na hladnom mestu
  • Rernu ukljuciti na 180°C
  • Loptice izvaditi iz frizidera i dlanovima oblikovati male pravougaonike velicine peciva
  • Svako pecivo premazati vodom,a zatim « zalepiti » kapicu
  • Ostrim nozem iscrtati tanke linije na kapicama i peci oko 15 minuta

IMG_1629IMG_1621

 

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s