Kiflice sa smedjim secerom

IMG_1700

Ove kiflice sam prvi put pripremala pre par meseci i od tada se ne odvajam od njih. Bar jednom do dva puta mesecno se nalaze na mom kuhinjskom stolu jer su zaista FENOMENALNE.

IMG_1703

Pre nego sto krenete sa pripremom, moram da napomenem da su ovo jedna vrsta minijaturnih kiflica, velicine jednog zaloga, pa vas u startu upozoravam da napravite duplu meru, jer nestaju brzinom svetlosti.

Potrebno:
(Izvor recepta)

-300 gr brasna
-200 gr sirnog namaza (Philadelphia, abc…)
-200 gr putera
-prstohvat soli
-7 kasika smedjeg secera
-7 kasika mlevenih pecenih lesnika (ili badema)

Priprema:

  • Pomesati brasno, prstohvat soli, puter i sir pa zamesiti glatko testo
  • Podeliti na 4 jednaka dela, uviti u providnu foliju i ostaviti u frizider da prenoci
  • Pomesati secer i mlevene lesnike
  • Testo izvaditi iz frizidera
  • Na radnoj dasci sipati 3,5 kasike mesavine secera i badema, pa uzeti jedan deo testa, blago ga spljostiti pa utapkati malo ovom mesavinom sa jedne, a zatim i sa druge strane
  • Drvenom oklagijom rastanjiti testo u obliku diska (ako je potrebno, dodati malo mesavine secera i lesnika da se testo ne bi lepilo), pa ga podeliti na 16 jednakih delova u obliku trouglica
  • Svaki trouglic uviti u oliku kifle i redjati u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje
  • Peci na 180°C oko 15 minuta

Napomena:

U original receptu se koriste mleveni badema. Probala sam i tu varijantu, ali mi se ipak vise dopada ova verzija sa mlevenim lesnicima, narocito ako su peceni, jer ce im dati intenzivniji miris.

Ako zelite malo sladji ukus, mozete koristiti kupovne mlevene lesnike marke Libero, koji su dodatno pomesani sa secerom u prahu i spremni za upotrebu (sto ce vam skratiti vreme pecenja i mlevenja lesnika).

IMG_1704IMG_1706IMG_1702

 

 


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s