Ovo je jedan pravi, jesenji kolac, idealan za nedeljno popodne. Inace, recept je iz knjige „Sve bez glutena“, pa je odlican za osobe koje ga izbegavaju. Oni koji nemaju problem sa glutenom, predlozila bih da brasno od prosa (koje se malo teze nalazi) zamene integralnim psenicnim brasnom ili jednostavno upotrebe obicno belo brasno.
Potrebno:
-200 gr pirea od bundeve*
-2 jaja
-100 ml maslinovog ulja
-100 gr mlevenih lesnika
-1 kasicica cimeta u prahu
-1/2 kasicice djumbira u prahu
-90 gr smedjeg secera
-100 gr pirincanog brasna
-75 gr brasna od prosa
-2 kasicice praska za pecivo
-prstohvat soli
Priprema:
- Umutiti jaja sa secerom
- Dodati maslinovo ulje
- Izmesati mlevene lesnike sa obe vrste brasna, zacinima, praskom za pecivo i prstohvatom soli, pa dodati umucenoj smesi i pazljivo sjediniti
- Na kraju dodati pire od bundeve
- Smesu sipati u manji pravougaoni pleh i peci na 160°C, 50-60 minuta
- Proveriti cackalicom da li je kolac pecen, a zatim izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi
Napomena:
*Ako do sada niste pripremali pire od pecene bundeve, recept za pripremu mozete pogledati ovde.
*U original receptu ovaj kolac se pece na 150°C. Ja sam ga pekla na 160°C, pa bih vas savetovala da temperaturu prilagodite vasoj pecnici.
Recept je iz knjige „Tout sans gluten“.