Sarlota sa malinama i kokosom

IMG_1685

Jedna od mojih omiljenih kombinacija, kada su slatkisi u pitanju jeste malina i kokos. Ponekad to bude i neko drugo crveno voce, ali uglavnom koristim maline za pripremu vocnih kolaca. Zato vam ovog puta toplo preporucejem ovaj lagan, dekorativan i vrlo ukusan kolac (tortica).

IMG_1687

Za pripremu ove sarlote potrebno je izdvojiti malo vise vremena. Najbolje je pripremiti ga dan ranije, mada sama priprema nije toliko komplikovana, ipak potrebno je jedno izvesno vreme da kolac odstoji na hladnom kako bi se dobro stegao. U original receptu se koristi dzem od ribizli. Meni je ipak malina delovala privlacnije ali naravno u nedostatku ovog dzema mozete koristiti dzem od nekog drugog crvenog voca.

Potrebno:
(Izvor recepta)

Za rolat:
-4 jaja
-120 gr secrea
-120 gr brasna
-125 gr dzema od malina (ili nekog drugog crvenog voca)

Krema:
-200 ml punomasnog mleka
-100 ml mleka od kokosa
-80 gr secera
-4 zumanca
-2 kasike kokosovog brasna
-3 lista zelatina
-200 ml neutralne pavlake (30% m.m.)

-1 kesica providnog preliva za voce
-secer u prahu

Priprema:

  • Dobro umutiti jaja sa secerom, a zatim pazljivo dodati brasno mesajuci drvenom kasikom
  • Odvojiti 3/4 smese i sipati u veci pravougaoni pleh (32×28) koji ste oblozili papirom za pecenje
  • Preostalu 1/4 smese sipati u manji pravougaoni pleh (25×10) koji ste takodje oblozili papirom za pecenje
  • Obe kore peci na 180°C oko 12 minuta
  • Pecene kore izvaditi iz rerne, ostaviti ih 5 minuta na sobnoj temperaturi da se ohlade, a zatim izvaditi iz pleha
  • Na vecu koru namazati u tankom sloju dzem od malina, uviti u rolat, a zatim rolat uviti providnom folijom i dobro stegnuti
  • Ostaviti u frizideru na par sati
  • Kremu pripremiti tako sto cete pomesati obe vrste mleka, a zatim zagrejati na tihoj vatri do tacke kljucanja
  • Zumanca dobro umutiti sa secerom, pa sipati provrelo mleko mesajuci svo vreme
  • Sve zajedno vratiti na sporet par minuta da se krema stegne, pazeci ujedno da krema ne vri
  • U medjuvremenu preliti zelatin hladnom vodom, ostaviti ga 10-ak minuta da omeksa, zatim ga dobro iscediti i dodati kremi
  • Na kraju dodati kokos, promesati i ostaviti sa strane da se krema dobro ohladi
  • Umutiti pavlaku u cvrst slag, pazljivo pomesati sa ohladjenom kremom od kokosa, a zatim ostaviti 1h u frizideru
  • Uzeti kalup za srneca ledja (ili neki drugi polukruzni kalup) i obloziti providnom folijom kako bi ste kasnije lakse izvadili kolac iz kalupa
  • Rolat iseci na tanke parcice, debljine 1cm i redjati ih u kalup ostavljajuci sto manje slobodnog prostora izmedju parcica
  • Sipati 1/2 kreme od kokosa, a zatim po sredini poredjati red isecenog rolata
  • Sipati drugu polovinu kreme, pa na kraju staviti manju koru (25×10) koju ste prethodno takodje premazali dzemom od malina
  • Providnom folijom uviti ceo kalup i ostaviti na hladnom mestu da se kolac stegne (najmanje 4h)
  • Nakon toga izvaditi kalup iz frizidera, odmotati foliju, staviti kalup na tanjir, prevrnuti i pazljivo izvaditi kolac iz kalupa
  • Preliv za voce pripremiti prema uputstvu sa kesice, preliti preko kolaca, po zelji posuti secerom u prahu i seci na tanke parcice

IMG_1688IMG_1697


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s