Jedna od mojih omiljenih pita u ovim zimskim danima je ova pita sa spanacem i fetom. Cesto je pripremam u poslednje vreme, pa je red da recept podelim sa vama.
Potrebno:
-1 pakovanje gotovih kora (500gr)
-400-500 gr zamrznotog spanaca
-1 kasika ulja
-3 jaja
-200 gr fete
-1 grcki jogurt (180gr)
-1 kasicica soli
-100 ml ulja
-100 ml vode
-malo susama za posipanje
Priprema:
- Spanac odlediti, ocediti visak vode pa ga proprziti par minuta sa jednom kasikom ulja, ostaviti sa strane da se prohladi, a zatim ga iseckati sto sitnije
- Jaja razmutiti sa prstohvatom soli i grckim jogurtom,a zatim dodati izmrvljenu fetu
- Na kraju dodati spanac i promesati sastojke
- U pleh koji ste premazali uljem staviti jednu koru, poprskati je 1 kasikom ulja i jednom kasikom vode, dobro razmazati, pa staviti jos jednu koru i takodje je poprskati mesavinom ulja i vode
- Preko kore staviti par kasika fila od spanaca
- Preko fila staviti dve kore, koje cete poprskati tecnoscu, pa opet fil
- Redosled ponavljati dok ne utrosite sve sastojke
- Poslednji red su kore koje cete dobro „zaliti“ ostatkom ulja i vode (po potrebi dodati jos par kasika ove tecnosti)
- Pripremljenu pitu posuti susamom i peci na 200°C, 30-35 minuta.