Miris jabuka i cimeta je idealan u ovom zimskom periodu. Predlazem vam da isprobate ovaj tart koji se priprema sa filom od jabuka, obogacen goji bobicama, seckanim orasima i naravno mirisom cimeta.
Za testo
-150 gr integralnog brasana
-150 gr obicnog psenicnog brasna
-80 gr smedjeg secera
-prstohvat soli
-prstohvat vanile u prahu (ili vanilin secer)
-150 gr putera
-1 jaje
-1 zumance
Fil sa jabukama:
-1 kg jabuka
-1 limun (sok i korica)
-60 gr goji bobica
-100 gr smedjeg secera
-1 cimet secer (ili cimet u prahu)
-40 gr gustina
-4 kasike vode
-100 gr oraha
i jos:
-2 kasike putera
Priprema:
- Pomesati brasno, prstohvat soli i vanilu u prahu
- Dodati puter iseckan na manje komadice,a zatim secer, jaje i zumance
- Zamesiti glatko testo, uviti u providnu foliju i ostaviti na hladnom oko 30 minuta
- Ispeci orahe na 180°C oko 10-ak minuta, ostaviti da se ohlade,a zatim ih iseckati na krupnije komadice
- Oljustiti jabuke i iseci na kockice
- Staviti ih u serpu, dodati sok i koricu od limuna, goji bobice, secer, kao i cimet
- Kuvati na tihoj vatri oko 5 minuta
- Pomesati gustin sa 4 kasike vode,a zatim dodati filu od jabuka
- Mesati par minuta do tacke kljucanja, a zatim skloniti sa sporeta
- Dodati iseckane orahe i promesati
- Od testa odvojiti 1/3 i ostaviti sa strane
- Preostale 2/3 razviti sto tanje u obliku kruga (izmedju 2 papira za pecenje), tako da krug bude malo veci od posude za tart (u kojoj ce se peci)
- Posudu za tart premazati puterom, pa staviti testo tako da oblozite i ivice (visine oko 3 cm)
- Izbockati testo viljuskom, pa sipati fil od jabuka
- Preostalu 1/3 testa razviti oklagijom sto tanje, pa ga iseci na trakice debljine 1,5 cm
- Trakicama dekorisati tart u obliku resetki ili po zelji
- Premazati otopljenim puterom i peci na 180°C oko 50 minuta
- Poslednjih 10 minuta tart mozete prekriti aluminijumskom folijom, da vam ne bi zagoreo na povrsini
- Ostaviti da se potpuno ohladi, a zatim sluziti (eventualno posuti secerom u prahu)
Napomena:
Fil od jabuka se priprema relativno brzo. Dovoljno je kuvati ih par minuta (naravno prethodno ih iseckajte na sitne kockice) da jabuke omeksaju. Nema potrebe blendirati ih u pire, vec je najbolje ostaviti ih u sitnim komadicima