Plazma torta sa sokom od pomorandze

IMG_1765

Recept za ovu tortu je iz prepisan iz mamine sveske. Znam da ga ima godinama, ali se ne secam kada sam je poslednji put probala, pa sam resila da se malo podsetim. Naravno morala sam da napravim par manjih izmena koje sam prilagodila svom ukusu 🙂 Vrlo je jednostavan i priprema se relativno brzo.

IMG_1750

Potrebno:

-4 jaja
-4 kasike secera
-4 kasike brasna
-1/4 kasicice vanile u prahu
-200 ml soka od pomorandze

****(u originalu mere za koru su duplirane)

Fil:

-250 gr mlevene plazme
-400 ml soka od pomorandze
-250 gr margarina
-100 gr secera u prahu
-4 zumanca

i jos:
-2 kesice krem slaga (ili sne od 4 belanaca)

Priprema:

  • Umutiti jaja sa secerom i vanilom
  • Dodati pazljivo brasno, promesati i sipati u okrugli kalup (24-26cm)
  • Peci na 180°C 12-15 minuta
  • Pecenu koru ostaviti da se ohladi, zatim izvaditi iz kalupa, staviti na tacnu i preliti sokom od pomorandze
  • Plazmu preliti sokom od pomorandze i promesati
  • Zumanca umutiti sa 80 gr secera u prahu pa skuvati na pari (ili u mikrotalasnoj***)
  • Margarin umutiti sa preostalih 20 gr secera u prahu pa sjedini sa zumancima
  • Na kraju dodati fil od plazme i mutiti kratko da se sastojci sjedine
  • Sipati fil preko kore (najbolje je koristiti kalup sa stipaljkom)
  • Umutiti krem slag prema uputstvu sa kesice (ili eventualno umutiti sne od preostalih belanaca), pa premazati tortu i ukrasiti po zelji

Napomena:

*Fil od plazme je prilicno debelog sloja, pa je najbolje koristiti kalup sa stipaljkom, kako bi ste dobili ravnomerni oblik

**Koristila sam kupovni sok od pomorandze, ali isto tako mozete koristiti i sveze cedjeni sok od pomorandze koji ce biti intenzivnijeg ukusa

***Metodu kuvanja zumanaca u mikrotalasnoj sam procitala na netu, ali ne uspevam da pronadjem link. U sustini postupak je sledeci:

  • Zumanca se dobro umute sa secerom, zatim se stave u mikrotalasnoj na 45 sekundi do 1 minut na najjacoj temperaturi
  • Izvaditi ciniju i promesati pa vratiti u mikrotalasnu i zagrevati jos 1 minut, s’tim sto cete svakih 15 sekundi vaditi ciniju i mesati, da ne bi ste pregrejali zumanca i dobili kajganu.

IMG_1757IMG_1762

 


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s