Ovo je jos jedan od starih recepata koji potice iz mamine sveske. Mama ga je cesto pripremala kada je pravila posnu rusku salatu. Meni je bio neophodan za pripremu korpica punjenih jednom vrstom posnog nadeva (recept za korpice uskoro), jer u marketu nisam uspela da pronadjem posni majonez, odnosno majonez bez jaja.
Potrebno:
-200 ml vode
-1/2 – 1 kasicica soli
-3 ravne kasike gustina
-1/2 iscedjenog soka od limuna
-3 kasike senfa
-4 kasike ulja
Priprema:
- Od 200 ml vode izdvojiti 50 ml i razmutiti sa gustinom, a ostatak vode staviti na sporet da provri
- Dodati razmucen gustin i kuvati jos 2-3 minuta da se „puding“ stegne
- Skloniti sa sporeta i ostaviti sa strane da se potpuno ohladi
- Kada je smesa ohladjena mutiti mikserom, dodavajuci sok od limuna, senf i pola kasicice soli
- Na kraju dodati jednu po jednu kasiku ulja, promesati i cuvati na hladnom do sluzenja
Napomena:
- So i limun su proizvoljni, tj. dodajte ih po vasem ukusu
- Od ove kolicine ispadne oko 200-250gr majoneza (po mojoj proceni), ako zelite vecu kolicinu najbolje je duplirati mere
- Majonez je najukusniji ako ga iskoristite odmah,a ako ga cuvate par dana najbolje je cuvati ga na hladnom u zatvorenoj hermetickoj posudi
- Ukoliko se previse stegao u frizideru, dodajte mu 1 kasiku ulja pre upotrebe i promesajte kasikom