Ovo je jedan sasvim jednostavan recept za kiflice, koje se samo vizuelno razlikuju od ostalih. Ideju sam pronasla na netu, a slozicete se samnom da izgledaju neodoljivo u ovom spojenom obliku.
Potrebno:
-650 gr mekog brasna
-24 gr svezeg kvasca
-250 ml mlakog mleka
-160 gr omeksalog maslaca
-2 jajeta
-1/2 kasicice soli
-1 kasicica secera
-200 gr krem sira (tip ABC, Philadelphia i sl.)
-1 razmuceno jaje + 1 kasika vode za premazivanje
-1 kasika otopljenog putera
Priprema:
- Izmrviti kvasac i pomesati sa mlakim mlekom, pa ostaviti 10-ak minuta na toplom mestu da se aktivira
- U vecu posudu staviti brasno, so i secer,a zatim dodati nadosli kvasac
- Promesati, pa dodati 2 blago razmucena jajeta, kao i omeksali maslac
- Zamesiti glatko testo, prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu 2h da odstoji
- Na pobrasnjenoj radnoj dasci, premesiti testo i podeliti na 4 jednaka dela
- Rastanjiti prvi deo testa u obliku kruga i iseci na 12-16 jednakih trouglica
- Na svaki trouglic staviti po jednu kasicicu sira i uviti u obliku kiflica
- Kiflice redjati u pravougaoni pleh koji ste premazali otopljenim puterom
- Postupak ponoviti sa preostalim delovima testa, zatim pleh prekriti krpom i ostaviti 1h da naraste na toplom mestu
- Kiflice premazati razmucenim jajetom sa vodom i peci na 180°C oko 25 minuta
Napomena:
- Kiflice sam pekla u manjem pravougaonom plehu i pravila mali razmak izmedju kiflica, kako bih dobila ovaj izgled „zalepljenih“ kroasana, ali ako ih zelite pojedinacne, dovoljno je da napravite veci razmak prilikom redjanja u pleh.
- Mozete ih cuvati u zatvorenoj hermetickoj kutiji 2-3 dana