Cokoladni mus kolac sa kupinama

IMG_1860

Ne bih da pravim poseban uvod za ovaj kolac, dovoljno je reci da se topi u ustima i da je prava cokoladna bomba

IMG_1857

Potrebno:

-6 jaja
-120 gr secera
-20 gr kakaa
-50 gr mlevenih badema
-1 teglica dzema od kupina (oko 400 gr)

Cokoladni mus:
-300 ml slatke pavlake (35% m.m.)
-200 gr crne cokolade (min.55% kakaa)
-50 ml mleka
-2 lista zelatina

Preliv:
-100 gr crne cokolade
-2 kasike ulja

Priprema:

  • Umutiti belanca sa 100 gr secera
  • Posebno umutiti zumanca sa preostalih 20 gr secera, pa dodati kakao i mlevene bademe
  • Na kraju pazljivo umesati umucena belanca
  • Sipati u manji pravougaoni pleh i peci na 180°C oko 20 minuta
  • Izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohladi
  • Pripremiti mus tako sto cete cokoladu otopiti u mikrotalasnoj ili na pari,a zatim ostaviti kratko sa strane da se prohladi
  • Pavlaku umutiti u slag, pa sjediniti sa prohladjenom cokoladom (paziti da cokolada ne bude vruca, jer ce tako otopiti pavlaku)
  • Listice zelatina preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoje 10-ak minuta
  • Mleko zagrejati do tacke vrenja, pa dodati iscedjene listove zelatina,a zatim pazljivo promesati sa pavlakom i cokoladom
  • Ohladjen biskvit prerezati na pola
  • Prvi deo biskvita premazati polovinom dzema od kupina
  • Staviti drugi biskvit pa premazati preostalim dzemom
  • Na kraju sipati cokoladni mus i ostaviti u frizider
  • 100 gr cokolade otopiti sa uljem na pari, ostaviti da se malo prohladi pa premazati kolac
  • Vratiti u frizider najmanje 4 sata da se stegne,a zatim rezati na kocke

Napomena:

  • Za slaganje kolaca najbolje je koristiti kalup sa mogucim skidanjem stranica kako bi ste ravnomerno rasporedili cokoladni mus
  • Umesto pravougaonog mozete koristiti okrugli kalup 24-26 cm (lakse je naci takav oblik kalupa sa stipaljkom) u suprotnom mozete ostaviti kolac u plehu u kojem se pekao do sluzenja
  • Umesto dzema mozete koristiti domaci umak od kupina, ili dzem od malina, borovnica, crvenog voca i sl.
  • Umesto listica zelatina mozete koristiti zelatin u prahu. 1 kafena kasicica je sasvim dovoljna,a pripremicete tako sto cete zelatin preliti mlekom, ostaviti 10-ak minuta da nabubri, a zatim zagrejati na tihoj vatri da se otopi i na kraju sjediniti sa pavlakom

IMG_1858IMG_1854

 


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s