Ove slane pogacice su idealne za grickanje kako samostalno tako i uz dodatak nekog povrca. Vrlo brzo se pripremaju a nestaju brzinom svetlosti.
Potrebno:
-125 gr psenicnog belog brasna
-100 gr integralnog brasna
-2 kasicice praska za pecivo
-1/2 kasicice soli
-50 gr putera sobne temperature
-150 gr rendanog emental sira
-50 ml mleka
-1 jaje
-30 gr semenki bundeve
i jos:
-1 jaje za premazivanje
Priprema:
- U vecoj posudi pomesati brasno sa praskom za pecivo i solju
- Dodati puter i sir pa prstima zamesiti sastojke da dobijete peskovitu smesu
- Dodati razmuceno jaje, mleko i semenke bundeve (po potrebi dodati jos malo mleka,a li paziti da testo ne bude lepljivo)
- Na pobrasnjenoj radnoj dasci rastanjiti testo tebljine 1-1,5 cm, pa okruglom modlicom precnika 5-6 cm vaditi pogacice i redjati u pleh oblozen papirom za pecenje
- Premazati razmucenim jajetom sa malo vode i peci na 200°C, 15-20 minuta odnosno da pogacice porumene
- Servirati ih mlake ili hladne
Napomena:
- U original receptu se koristi samo psenicno belo brasno, medjutim meni se dopada ova mesavina integralnog i belog brasna, pa vam tako i pisem recept
- Po zelji pogacice pre pecenja mozete posuti rendanim sirom,a semenke podeliti na pola, jednu polovinu staviti u testo, a drugom posuti pogacice.