Nakon što sam na Instagramu ugledala ovu sliku, poznate francuske blogerke Anne Sophie, jedva sam čekala da objavi recept i da se „bacim“ u nabavku sastojaka.
Ovaj kolač-tortu sam pripremala u originalnom izdanju, tj. u obliku srcu, ali isto tako možete pripremiti u obliku broja, povodom nekog rođendana, godišnjice, proslave i slično.
Potrebno:
(Original recept)
Čokoladni biskvit:
-120 gr putera sobne temperature
-2 gr soli
-90 gr šećera u prahu
-15 gr mlevenih badema
-1 jaje
-205 (60gr + 145g) brašna
-35 gr nezaslađenog kakaa
Srce model za stampu by Anne Sophie
Krem od karamele
– 80 gr bele čokolade za kuvanje
-55gr + 135gr slatke pavlake (35%m.m.)
-10 karamel bombona
Mus od čokolade
-180 gr crne čokolade za kuvanje
-1 žumance
-12 gr šećera (1 kašika)
-60 ml mleka
-75gr + 225gr slatke pavlake (35%m.m.)
Dekoracija: Macarons, čokoladne bombone, dekorativna srca, cveće i sl.
Priprema:
Krem od karamele:
- Staviti 55gr slatke pavlake da provri, pa dodati karamele i mešati da se potpuno otope i sjedine sa pavlakom
- Čokoladu otopiti na pari, pa dodati otopljene karamele sa pavlakom iz 3 puta, mešajuci sve vreme da se dobije elastična i svetlucava krema
- Dodati preostalih 135gr pavlake, dobro promešati, pa posudu prekriti providnom folijom i staviti u frižider (najbolje preko noći)
Mus od čokolade:
- Čokoladu otopiti na pari ili mikrotalasnoj
- Istovremeno pripremiti englesku kremu, tako što ćete pomešati žumance sa šećerom, a zatim dodati mleko i 75gr slatke pavlake
- Staviti na šporet i kuvati na tihoj vatri dok smesa ne počne da se zgušnjava (ne sme da vri). Idealna temperatura je 82-84°C
- Sipati 1/3 pripremljene kreme preko čokolade i mešati energično iscrtavajući krugove dok ne dobijete elastičnu i svetlucavu kremu
- Dodati drugu trećinu, promešati na isti način, a zatim i poslednju trećinu kreme
- Ostaviti pripremljenu kremu da se prohladi (idealna temperatura je 45/50°C)
- U međuvremenu umutiti preostalih 225gr slatke pavlake, pa pažljivo sjediniti sa prohlađenom kremom od čokolade
- Ovaj mus od čokolade ostaviti u frižider (najbolje da prenoći)
Čokoladni biskvit:
- U jednu posudu prosejati 145 gr brašna i kakao
- U drugu posudu staviti puter, so, šećer, mlevene bademe, jaje i 60 gr brašna
- Umutiti spiralnim nastavcima da se sastojci sjedine, a zatim dodati prosejano brašno sa kakaom
- Tasto formirati u obliku lopte, uviti u providnu foliju i staviti u frižider 1h
- Nakon toga testo podeliti na 2 dela
- Prvi deo rastanjiti debljine 3mm, pa iseći u obliku srca i peći na 180°C 10 minuta
- Drugi deo testa rastanjiti debljine 2mm, iseći u obliku srca i peći na 180°C 8 minuta
- Ostatak testa možete iskoristiti za dekoraciju, tako što ćete testo rastanjiti debljine 2 mm, pa malim modlicama za testo vaditi keksiće u obliku srca i peći na 180°c 8-10 minuta
Dekoracija
- Staviti mus od čokolade i krem od karamele u dve različite dresir kese sa manjim otvorom. Mus od čokololade staviti u kesu sa otvorom u obliku kruga a krem od karamele u kesu sa otvorom u obliku zvezdice
- Na tacnu staviti prvo deblji biskvit i fiksirati ga sa 2-3 tačkice čokoladnog musa, kako vam ne bi klizao po tacni
- Spoljašnje i unutrašnje konture srca ispuniti musom od čokolade, a u sredini staviti krem od karamele
- Pažljivo staviti drugi (tanji biskvit) i celo srce ispuniti čokoladnim musom
- Na par mesta istisnuti krem od karamele , a zatim dekorisita čokoladnim bombonama, macarons-ima , dekorativnim srcima i cvećem
- Kolač čuvati na hladnom mestu
Napomena:
- Mus od čokolade kao i kremu od karamel bombona je najbolje pripremiti dan ranije
- Čokoladni biskvit takođe možete pripremiti dan ranije, ali ga pre upotrebe izvaditi iz frižidera najmanje 30 minuta, jer će se previše stvrdnuti i biće teško rastanjiti ga
- Testo je najbolje rastanjiti između dva papira za pečenje, iseći željeni oblik, a zatim pažljivo odstraniti višak testa, a željeni oblik zajedno sa papirom za pečnje (onaj koji se nalazi ispod) preneti u pleh kako se testo ne bi deformisalo
- Ako koristire cveće kao dekoraciju, najbolje je koristiti jestivo cveće ili ono bez pesticida, a ako baš ne možete naći takvo cveće (kao ja) kolač zaštitite providnom folijom na mestu gde ćete spustiti cvet.
Odlično izgleda!! *.*
Sviđa mi seLiked by 1 person