Torta srce sa cokoladom i karamelom

IMG_1989

Nakon sto sam na Instagramu ugledala ovu sliku, poznate francuske blogerke Anne Sophie, jedva sam cekala da objavi recept i da se « bacim » u nabavku sastojaka.

IMG_1994

Ovaj kolac-tortu sam pripremala u originalnom izdanju, tj. u obliku srcu, ali isto tako mozete pripremiti u obliku broja, povodom nekog rodjendana, godisnjice, proslave i slicno.

Potrebno:
(Original recept)

Cokoladni biskvit:

-120 gr putera sobne temperature
-2 gr soli
-90 gr secera u prahu
-15 gr mlevenih badema

-1 jaje
-205 (60gr + 145g) brasna
-35 gr nezasladjenog kakaa

Srce model za stampu by Anne Sophie
Krem od karamele
– 80 gr bele cokolade za kuvanje
-55gr + 135gr slatke pavlake (35%m.m.)
-10 karamel bombona

Mus od cokolade
-180 gr crne cokolade za kuvanje
-1 zumance
-12 gr secera (1 kasika)

-60 ml mleka

-75gr + 225gr slatke pavlake (35%m.m.)

Dekoracija: Macarons, cokoladne bombone, dekorativna srca, cvece i sl.

Priprema:

Krem od karamele:

  • Staviti 55gr slatke pavlake da provri, pa dodati karamele i mesati da se potpuno otope i sjedine sa pavlakom
  • Cokoladu otopiti na pari, pa dodati otopljene karamele sa pavlakom iz 3 puta, mesajuci svo vreme da se dobije elasticna i svetlucava krema
  • Dodati preostalih 135gr pavlake, dobro promesati, pa posudu prekriti providnom folijom i staviti u frizider (najbolje preko noci)

Mus od cokolade:

  • Cokoladu otopiti na pari ili mikrotalasnoj
  • Istovremeno pripremiti englesku kremu, tako sto cete pomesati zumance sa secerom, a zatim dodati mleko i 75gr slatke pavlake
  • Staviti na sporet i kuvati na tihoj vatri dok smesa ne pocne da se zgusnjava (ne sme da vri). Idealna temperatura je 82-84°C
  • Sipati 1/3 pripremljene kreme preko cokolade i mesati energicno iscrtavajuci krugove dok ne dobijete elasticnu i svetlucavu kremu
  • Dodati drugu trecinu, promesati na isti nacin, a zatim i poslednju trecinu kreme
  • Ostaviti pripremljenu kremu da se prohladi (idealna temperatura je 45/50°C)
  • U medjuvremenu umutiti preostalih 225gr slatke pavlake, pa pazljivo sjediniti sa prohladjenom kremom od cokolade
  • Ovaj mus od cokolade ostaviti u frizider (najbolje da prenoci)

Cokoladni biskvit:

  • U jednu posudu prosejati 145 gr brasna i kakao
  • U drugu posudu staviti puter, so, secer, mlevene bademe, jaje i 60 gr brasna
  • Umutiti spiralnim nastavcima da se sastojci sjedine, a zatim dodati prosejano brasno sa kakaom
  • Tasto formirati u obliku lopte, uviti u providnu foliju i staviti u frizider 1h
  • Nakon toga testo podeliti na 2 dela
  • Prvi deo rastanjiti debljine 3mm, pa iseci u obliku srca i peci na 180°C 10 minuta
  • Drugi deo testa rastanjiti debljine 2mm, iseci u obliku srca i peci na 180°C 8 minuta
  • Ostatak testa mozete iskoristiti za dekoraciju, tako sto cete testo rastanjiti debljine 2 mm, pa malim modlicama za testo vaditi keksice u obliku srca i peci na 180°c 8-10 minuta

Dekoracija

  • Staviti mus od cokolade i krem od karamele u dresir kese sa manjim otvorom u obliku kruga ili zvezdice
  • Na tacnu staviti prvo deblji biskvit i fiksirati ga sa 2-3 tackice cokoladnog musa, kako vam ne bi klizao po tacni
  • Spoljasnje i unutrasnje konture srca ispuniti musom od cokolade, a u sredin staviti krem od karamele
  • Pazljivo staviti drugi (tanji biskvit) i celo srce ispuniti cokoladnim musom
  • Na par mesta istisnuti krem od karamele ( koristiti zvezdasti oblik), a zatim dekorisita cokoladnim bombonama, macarons-ima , dekorativnim srcima i cvecem
  • Kolac cuvati na hladnom mestu

Napomena:

  • Mus od cokolade kao i kremu od karamel bombona je najbolje pripremiti dan ranije
  • Cokoladni biskvit takodje mozete pripremiti dan ranije, ali ga pre upotrebe izvaditi iz frizidera najmanje 30 minuta, jer ce se previse stvrdnuti i bice tesko rastanjiti ga
  • Testo je najbolje rastanjiti izmedju dva papira za pecenje, iseci zeljeni oblik, a zatim pazljivo odstraniti visak testa, a zeljeni oblik zajedno sa papirom za pecnje (onaj koji se nalazi ispod) preneti u pleh kako se testo ne bi deformisalo
  • Ako koristire cvece kao dekoraciju, najbolje je koristiti jestivo cvece ili ono bez pesticida, a ako bas ne mozete naci takvo cvece (kao ja) kolac zastitite providnom folijom na mestu gde cete spustiti cvet.

IMG_1997IMG_1987IMG_1999

Publicités

Une réflexion sur “Torta srce sa cokoladom i karamelom

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s