Torta srce sa čokoladom i karamelom

IMG_1989

Nakon što sam na Instagramu ugledala ovu sliku, poznate francuske blogerke Anne Sophie, jedva sam čekala da objavi recept i da se „bacim“ u nabavku sastojaka.

IMG_1994

Ovaj kolač-tortu sam pripremala u originalnom izdanju, tj. u obliku srcu, ali isto tako možete pripremiti u obliku broja, povodom nekog rođendana, godišnjice, proslave i slično.

Potrebno:
(Original recept)

Čokoladni biskvit:

-120 gr putera sobne temperature
-2 gr soli
-90 gr šećera u prahu
-15 gr mlevenih badema

-1 jaje
-205 (60gr + 145g) brašna
-35 gr nezaslađenog kakaa

Srce model za stampu by Anne Sophie

Krem od karamele
– 80 gr bele čokolade za kuvanje
-55gr + 135gr slatke pavlake (35%m.m.)
-10 karamel bombona

Mus od čokolade
-180 gr crne čokolade za kuvanje
-1 žumance
-12 gr šećera (1 kašika)

-60 ml mleka

-75gr + 225gr slatke pavlake (35%m.m.)

Dekoracija: Macarons, čokoladne bombone, dekorativna srca, cveće i sl.

Priprema:

Krem od karamele:

  • Staviti 55gr slatke pavlake da provri, pa dodati karamele i mešati da se potpuno otope i sjedine sa pavlakom
  • Čokoladu otopiti na pari, pa dodati otopljene karamele sa pavlakom iz 3 puta, mešajuci sve vreme da se dobije elastična i svetlucava krema
  • Dodati preostalih 135gr pavlake, dobro promešati, pa posudu prekriti providnom folijom i staviti u frižider (najbolje preko noći)

Mus od čokolade:

  • Čokoladu otopiti na pari ili mikrotalasnoj
  • Istovremeno pripremiti englesku kremu, tako što ćete pomešati žumance sa šećerom, a zatim dodati mleko i 75gr slatke pavlake
  • Staviti na šporet i kuvati na tihoj vatri dok smesa ne počne da se zgušnjava (ne sme da vri). Idealna temperatura je 82-84°C
  • Sipati 1/3 pripremljene kreme preko čokolade i mešati energično iscrtavajući krugove dok ne dobijete elastičnu i svetlucavu kremu
  • Dodati drugu trećinu, promešati na isti način, a zatim i poslednju trećinu kreme
  • Ostaviti pripremljenu kremu da se prohladi (idealna temperatura je 45/50°C)
  • U međuvremenu umutiti preostalih 225gr slatke pavlake, pa pažljivo sjediniti sa prohlađenom kremom od čokolade
  • Ovaj mus od čokolade ostaviti u frižider (najbolje da prenoći)

Čokoladni biskvit:

  • U jednu posudu prosejati 145 gr brašna i kakao
  • U drugu posudu staviti puter, so, šećer, mlevene bademe, jaje i 60 gr brašna
  • Umutiti spiralnim nastavcima da se sastojci sjedine, a zatim dodati prosejano brašno sa kakaom
  • Tasto formirati u obliku lopte, uviti u providnu foliju i staviti u frižider 1h
  • Nakon toga testo podeliti na 2 dela
  • Prvi deo rastanjiti debljine 3mm, pa iseći u obliku srca i peći na 180°C 10 minuta
  • Drugi deo testa rastanjiti debljine 2mm, iseći u obliku srca i peći na 180°C 8 minuta
  • Ostatak testa možete iskoristiti za dekoraciju, tako što ćete testo rastanjiti debljine 2 mm, pa malim modlicama za testo vaditi keksiće u obliku srca i peći na 180°c 8-10 minuta

Dekoracija

  • Staviti mus od čokolade i krem od karamele u dve različite dresir kese sa manjim otvorom. Mus od čokololade staviti u kesu sa otvorom u obliku kruga a krem od karamele u kesu sa otvorom u obliku zvezdice
  • Na tacnu staviti prvo deblji biskvit i fiksirati ga sa 2-3 tačkice čokoladnog musa, kako vam ne bi klizao po tacni
  • Spoljašnje i unutrašnje konture srca ispuniti musom od čokolade, a u sredini staviti krem od karamele
  • Pažljivo staviti drugi (tanji biskvit) i celo srce ispuniti čokoladnim musom
  • Na par mesta istisnuti krem od karamele , a zatim dekorisita čokoladnim bombonama, macarons-ima , dekorativnim srcima i cvećem
  • Kolač čuvati na hladnom mestu

Napomena:

  • Mus od čokolade kao i kremu od karamel bombona je najbolje pripremiti dan ranije
  • Čokoladni biskvit takođe možete pripremiti dan ranije, ali ga pre upotrebe izvaditi iz frižidera najmanje 30 minuta, jer će se previše stvrdnuti i biće teško rastanjiti ga
  • Testo je najbolje rastanjiti između dva papira za pečenje, iseći željeni oblik, a zatim pažljivo odstraniti višak testa, a željeni oblik zajedno sa papirom za pečnje (onaj koji se nalazi ispod) preneti u pleh kako se testo ne bi deformisalo
  • Ako koristire cveće kao dekoraciju, najbolje je koristiti jestivo cveće ili ono bez pesticida, a ako baš ne možete naći takvo cveće (kao ja) kolač zaštitite providnom folijom na mestu gde ćete spustiti cvet.

IMG_1997IMG_1987IMG_1999


One thought on “Torta srce sa čokoladom i karamelom

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s