Ukusne galete od povrca, koje sadrze veoma malo masti, odlicne su kao prilog nekog proteinskog obroka ili ih jednostavno mozete iskoristiti za pravljenje sendvica, za poneti na poslu i sl.
Potrebno:
-1 manji brokoli
-1 kockica bujona za supu
-1 praziluk
-1 kriska integralnog tosta
-5-6 kasika mleka
-1/2 solje rendanog sira (emental) oko 70 gr
-1 jaje ( 2 po potrebi *procitaj napomenu)
-2 kasike suncokretovih semenki
-malo ulja
Priprema:
- U vecu posudu sipati 1 L vode i staviti da provri, zatim dodati kockicu bujona i brokoli i kuvati 10-ak minuta
- Dobro procediti brokoli, pa ga iseckati sto sitnije
- Praziluk takodje iseckati na manje komadice, pa sjediniti sa brokolijem
- Tost hleba natopiti mlekom par minuta, zatim ga izdrobiti i pomesati sa povrcem
- Dodati sir, semenke suncokreta i razmuceno jaje
- Dobro promesati sastojke, pa kasikom vaditi smesu i oblikovati galete (pljeskavice)
- Redjati u pleh oblozen papirom za pecenje, poprskati uljem i peci na 200°C oko 25 minuta
- Nakon 15 minuta, pleh izvaditi iz rerne pa galete preokrenuti sa druge strane i nastaviti sa pecenjem jos 10-ak minuta
Napomena:
Za ove galete sam koristila jednu manju glavicu brokolija. Ako koristite veci brokoli, dodati jos jedno jaje, da smesa postane lepljiva, kako bi ste lakse formirali galete tj. pljeskavice.
Po zelji mozete dodati kasiku svezeg zacina: bosiljak, persun, vlasac i sl.