Cokoladna mus torta

IMG_2161

Original naziv ove torte je kraljevska cokoladna torta, ali ja sam je ipak nazvala cokoladna mus torta jer se sastoji od biskvita sa bademima, hrskavog sloja i cokoladnog slaga koji podseca na mus. Verujem da ce oduseviti sve ljubitelje cokolade

IMG_2157

Potrebno:
(Original recept)

za koru:

-3 belanceta (85 gr)
-50 gr secera u prahu
-100 gr sitnog secera
-50 gr mlevenih badema
-20 gr mlevenih lesnika

hrskavi sloj:
-50 gr napolitanki***
-50 gr mlecne cokolade (ili crne)
-50 gr pecenih seckanih lesnika
-50 gr nutele

Cokoladni mus:
-400 ml slatke pavlake (min.30% m.m.)
-80 ml neutralne pavlake (ili punomasnog mleka)

-160 gr cne cokolade (60% kakaa)

Priprema:

  • Pomesati secer u prahu sa mlevenim bademima i lesnicima
  • Belanca umutiti u cvrst sneg uz postepeno dodavanje secera (secer dodati iz tri puta)
  • Dodati mesavinu suvih sastojaka i pazljivo sjediniti
  • Sipati u okrugli kalup (22-24 cm) koji ste oblozili papirom za pecenje i peci na 180°C 15-ak minuta. Kora mora da porumeni i da se ne lepi prilikom dodira prstiju (Ukoliko koristite rernu sa ventilatorom, peci na 170°C )
  • Pecen biskvit ostaviti da se ohladi
  • Za pripremu hrskavog sloja potrebno je izmrviti napolitanke na sitne komadice, pa ih pomesati sa pecenim seckanim lesnicima
  • Cokoladu otopiti na pari, pa izmesati sa napolitankama i lesnicima
  • Na kraju umesati i nutelu, pa premazati u tankom sloju preko biskvita
  • Ostaviti u frizider da se biskvit stegne (oko 1h) ,a u medjuvremenu pripremiti mus
  • 80 ml slatle pavlake (ili mleka) zagrejati do tacke vrenja
  • Cokoladu otopiti na pari, pa dodati zagrejanu pavlaku i sjediniti u glatku kremu a zatim ostaviti da se ohladi do sobne temperature
  • 400 ml pavlake umutiti u slag
  • Odvojiti 1/3 slaga, pa sjediniti sa ohladjenom kremom od cokolade
  • Dodati preostali slag, pazljivo promesati, pa sipati preko biskvita (najbolje je koristiti kalup sa stipaljkom.
  • Tortu vratiti u frizider na hladjenje (najmenje 3h), zati skinuti kalup i ukrasiti po zelji ( kakao, slag, cokoladne bombonice, kandirane tresnje i sl.)

 

Napomena:

  • Koristila sam napolitanke* (ili da ih nazovem jednom vrstom korneta) , koje su namenjene za dekoraciju sladoleda (kao na slici 1), mada u original receptu se koriste ove hrskave palacinke (slika 2) koje je malo teze naci na nasem trzistu

 

 

 

  • Takodje u original receptu se umesto seckanih lesnika koristi krema od lesnika i badema -klik-, ali posto sam se bojala da ima previse musa, htela sam da se ipak oseti malo hrskavosti, pa sam tu kremu zamenila seckanim lesnicima.

IMG_2178IMG_2175IMG_2173

 

Advertisements

5 thoughts on “Cokoladna mus torta

    1. Pozdrav Danijela, mislim da bi mogla da napravis tortu sa 3 kore, ali bih u tom slucaju izostavila ovaj hrskavi deo ili ga iskoristi samo za donju koru. Bojim se ako se stavi na sve 3 kore, bice poteskoca oko secenja. Naravno idealno bi bilo da koristis i kalup sa stipaljkom. .

      Sviđa mi se

    1. Draga Mia, ne bih mogla odokativno da vas savetujem, mislim da bi dupla mera bila previse. Licno bih se odlucila za pola mere vise, jer bi torta bila previse otuzna, ako ima dosta musa od cokolade. Sama po sebi nije dosta visoka, pa pokusajte sa 1,5 merom. Naravno javite mi utiske ako isprobate. Pozdrav!

      Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s