Rupicast kolac ili takozvani „poke cake“ je karakteristican po rupicama koje se prave na biskvitu nakon pecenja, a zatim se bisvit premaze vocem, cokoladom i sl. Na kraju se premaze glazurom (u ovom slucaju) slagom i to je sve. Priprema se brzo, veoma je socan i osvezavajuc.
Potrebno:
(Original recept)
-3 jaja
-150 gr smedjeg secera
-150 ml ulja
-120 ml punomasnog mleka
-280 gr brasna
-1/2 kesice praska za pecivo
-1 vanilin secer
-1/2 kasicice vanile u prahu
Umak od voca:
-300 gr mix crvenog voca (zamrznutog)
-50 gr secera
Slag:
-150 ml slatke pavlake (30%m.m.)
-3 kasike secera
-3 kasike sirnog namaza
Priprema:
- Dobro umutiti jaja sa secerom
- Kada su jaja umucena naizmenicno dodavati mleko i brasno koje ste promesali sa praskom za pecivo i vanilom ( oba sastojka dodati iz 3 puta)
- Na kraju dodati ulje miksajuci najmanjom brzinom
- Smesu sipati u pravougaoni pleh koje ste premazali uljem i posuli brasnom
- Peci na 180°C, 40 minuta
- U medjuvremenu pripremiti umak od voca tako sto cete pomesati voce sa secerom i kuvati na tihoj vatri 15 minuta
- Pecen kolac izvaditi iz rerne, pa dok je jos vruc drvenom kasikom izbusiti testo (kao na slici)
- Premazati vocnim umakom i ostaviti da se kolac potpuno ohladi
- Krem sir pomesati sa secerom u prahu i izmesati viljuskom
- Pavlaku umutiti u cvrst slag, pa pazljivo sjediniti sa sirom i secerom (promesati kratko da se sastojci spoje)
- Premazati preko voca i ostaviti u frizider do sluzenja
Prelepo izgleda! Viđala sam recepte sa čokoladnim kremom ali i ova varijanta sa voćnim filom je sigurno divna, osvežavajuća 🙂
Sviđa mi seLiked by 1 person