Torta sa kokosom, mangom i marakujom

 

IMG_2063

Ovo je jedna veoma zahtevna ali takodje veoma ukusna torta. Pripremala sam je po receptu sefa Yann Couvreur a detaljne postupke pripreme mozete pogledati na ovom blogu  -klik-

Torta se priprema 2 dana ranije, mere su veoma precizne, tako da ako imate obicaj da pripremate « od oka » onda vas savetujem da ovaj recept zaobidjete 🙂

Za pripremu Vam je potrebno:

-2 manja okrugla kalupa od 18 cm
-Okrugla stranica sa stipaljkom (20 cm)
-Kuhinjski termometar
-mikser
-rucni mikser ili manji blender

IMG_2066

Potrebno:

Zele od manga i marakuje:
-140 gr manga
-40 gr secera
-5 gr pectine NH*** (ili 20 gr Vitpiris)
-60 gr soka od marakuje (4-5 marakuje)***

Biskvit: od kokosa

-50 gr secera u prahu
-22 gr mlevenih badema
-22 gr kokosa
-53 gr belanca
-17 gr secera u kristalu

Hrskavi sloj od kokosa:
-30 gr slatke pavlake
-90 gr bele cokolade
-35 gr kokosa
-45 gr hrskavih palacinki*** (ili napolitanke, kornet za sladoled…)

Mus od kokosa:
-400 ml krem od kokosa*** (ili slatke pavlake 35%m.m.)
-10 gr zelatina
-35 gr belanca
-60 gr secera
-30 gr vode
-200 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
-100 gr kokosa
-marakuja

IMG_2074

Priprema:

  • Zele od manga pripremite 2 dana ranije tako sto cete stapnim mikserom izmiksati mango u pire, a zatim ga zagrejati na tihoj vatri
  • Pomesati pectine NH sa secerom, pa dodati vrucem pireu od manga i promesati
  • Vratiti na sporet i zagrejati do vrenja, a zatim skloniti sa sporeta
  • Marakuju preseci na pola, a zatim procediti kroz cediljku kako bi ste izdvojili samo sok
  • Pomesati sok marakuje sa mangom, a zatim sipati u okrugli kalup (18 cm) koji ste oblozili providnom folijom i staviti u zamrzivac
Zele od manga i marakuje
Zele od manga i marakuje
  • Istog dana pripremiti biskvit od kokosa i hrskavi sloj
  • Za biskvit pomesati secer u prahu, mlevene bademe i kokos
  • Umutiti belanca postepeno dodajuci kristal secer
  • Umucenim belancima dodati mesavinu badema, kokosa i secera u prahu, a zatim pazljivo promesati spatulom
  • Sipati u okrugli kalup (18 cm) koji ste oblozili papirom za pecenje i paci na 180°C 12-15 minuta
  • Za hrskavi sloj otopiti belu cokoladu na pari
  • Pavlaku sipati u manju posudu i staviti na sporet da prokljuca (ovo je mala kolicina i prokljucace vrlo brzo)
  • Sipati pavlaku preko cokolade i promesati
  • Dodati izmrvljene hrskave palacinke (kornet) i kokos
  • Premazati preko ohladjenog biskvita i staviti u zamrzivac
  • Sledeceg dana pripremiti mus og kokosa
  • Preliti zelatin hladnom vodom i ostaviti da odstoji 10 minuta
  • Zagrejati 100 ml krem od kokosa (pavlake) do tacke kljucanja
  • Procediti listove zelatina i dodati vreloj pavlaci i promesati
  • Dodati preostalih 300 ml kreme od kokosa (pavlake) pa promesati ponovo
  • U medjuvremenu pripremiti puslicu tako sto cete u manjoj serpici sipati 30 gr vode i 60 gr secera i kuvati dok ne dostigne temperaturu od 121°C
  • Istovremeno umutiti belanca (najbolje u maloj posudi)
  • Kada je secer kuvan sipati u umucena belanca i sve zajedno mutiti 5 minuta
  • Umutiti slatku pavlaku u slag,
  • Belanca pazljivo sjediniti sa kremom od kokosa, a zatim dodati umucenu pavlaku i promesati spatulom

IMG_2069

Montaza:

Torta se montira naopacke, da vas to ne bi zbunilo. U kalup se prvo sipa mus, zatim se postavi zele, pa opet mus i na kraju biskvit. Kada se torta stegne, prevrne se na tacnu tako da biskvit dodje sa donje strane, a samim tim dobije se i ova lepo popunjena  bela linija sa strane

  • Kalup sa stipaljkom (20 cm) obaviti providnom folijom sa jedne strane (potrebno je preci vise sloja folije da bi kalup bio cvrst a da se fil ne razlije po tacni)
  • Celofanirani deo okrenuti sa donje strane i staviti na tacnu
  • Sipati polovinu musa od kokosa
  • Izvaditi zele iz zamrzivaca i poloziti ga na mus
  • Sipati preostali mus od kokosa, a zatim staviti biskvit tako da hrskavi sloj bude u kontaktu sa musom
  • Blago pritisnuti, da mus popuni prazne stranice, poravnjati  a zatim ostaviti u frizider da prenoci (u original receptu torta se stavlja u zamrzivac , ali ja sam je ostavila u frizider da se stegne)
  • Nakon toga prevrnuti tortu na tacnu na kojoj ce se servirati, skinuti foliju i ukrasiti  kokosom i kriskama marakuje

NAPOMENA:

***Pectine NH je vocni pektin koji se koristi za zeliranje dzemova, mermelada, zelea od voca. Kao zamena za pectin NH moze se koristiti Vitpris. Zelatin se ne preporucuje u ovom slucaju kao zamenu jer nece biti iste teksture, ali iskreno to nisam isprobala

***Marakuju je ponekad tesko naci na trzistu. Ima je u dobro snabdevenim radnjama, a kao zamenu za sok od marakuje preporucujem vam sok od pomorandze

***Hrskave palacinke izgledaju kao na prvoj slici sa leve strane, a mozete zameniti izlomljenim kornetom sladoleda ili koristiti ove dekorativne keksice kao na desnoj slici

***Krem od kokosa je punomasno mleko kokosa i razlikuje se od mleka od kokosa po tome sto je u guscem stanju (poput slatke pavlake). Zato ako ne mozete nabaviti krem od kokosa slobodno ga zamenite slatkom pavlakom koja sadrzi 35%m.m.

IMG_2064

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s