Ovo je jedna veoma zahtevna ali takodje veoma ukusna torta. Pripremala sam je po receptu sefa Yann Couvreur a detaljne postupke pripreme mozete pogledati na ovom blogu -klik-
Torta se priprema 2 dana ranije, mere su veoma precizne, tako da ako imate obicaj da pripremate „od oka“ onda vas savetujem da ovaj recept zaobidjete 🙂
Za pripremu Vam je potrebno:
-2 manja okrugla kalupa od 18 cm
-Okrugla stranica sa stipaljkom (20 cm)
-Kuhinjski termometar
-mikser
-rucni mikser ili manji blender
Potrebno:
Zele od manga i marakuje:
-140 gr manga
-40 gr secera
-5 gr pectine NH*** (ili 20 gr Vitpiris)
-60 gr soka od marakuje (4-5 marakuje)***
Biskvit: od kokosa
-50 gr secera u prahu
-22 gr mlevenih badema
-22 gr kokosa
-53 gr belanca
-17 gr secera u kristalu
Hrskavi sloj od kokosa:
-30 gr slatke pavlake
-90 gr bele cokolade
-35 gr kokosa
-45 gr hrskavih palacinki*** (ili napolitanke, kornet za sladoled…)
Mus od kokosa:
-400 ml krem od kokosa*** (ili slatke pavlake 35%m.m.)
-10 gr zelatina
-35 gr belanca
-60 gr secera
-30 gr vode
-200 ml slatke pavlake
Za dekoraciju:
-100 gr kokosa
-marakuja
Priprema:
- Zele od manga pripremite 2 dana ranije tako sto cete stapnim mikserom izmiksati mango u pire, a zatim ga zagrejati na tihoj vatri
- Pomesati pectine NH sa secerom, pa dodati vrucem pireu od manga i promesati
- Vratiti na sporet i zagrejati do vrenja, a zatim skloniti sa sporeta
- Marakuju preseci na pola, a zatim procediti kroz cediljku kako bi ste izdvojili samo sok
- Pomesati sok marakuje sa mangom, a zatim sipati u okrugli kalup (18 cm) koji ste oblozili providnom folijom i staviti u zamrzivac

- Istog dana pripremiti biskvit od kokosa i hrskavi sloj
- Za biskvit pomesati secer u prahu, mlevene bademe i kokos
- Umutiti belanca postepeno dodajuci kristal secer
- Umucenim belancima dodati mesavinu badema, kokosa i secera u prahu, a zatim pazljivo promesati spatulom
- Sipati u okrugli kalup (18 cm) koji ste oblozili papirom za pecenje i paci na 180°C 12-15 minuta
- Za hrskavi sloj otopiti belu cokoladu na pari
- Pavlaku sipati u manju posudu i staviti na sporet da prokljuca (ovo je mala kolicina i prokljucace vrlo brzo)
- Sipati pavlaku preko cokolade i promesati
- Dodati izmrvljene hrskave palacinke (kornet) i kokos
- Premazati preko ohladjenog biskvita i staviti u zamrzivac
- Sledeceg dana pripremiti mus og kokosa
- Preliti zelatin hladnom vodom i ostaviti da odstoji 10 minuta
- Zagrejati 100 ml krem od kokosa (pavlake) do tacke kljucanja
- Procediti listove zelatina i dodati vreloj pavlaci i promesati
- Dodati preostalih 300 ml kreme od kokosa (pavlake) pa promesati ponovo
- U medjuvremenu pripremiti puslicu tako sto cete u manjoj serpici sipati 30 gr vode i 60 gr secera i kuvati dok ne dostigne temperaturu od 121°C
- Istovremeno umutiti belanca (najbolje u maloj posudi)
- Kada je secer kuvan sipati u umucena belanca i sve zajedno mutiti 5 minuta
- Umutiti slatku pavlaku u slag,
- Belanca pazljivo sjediniti sa kremom od kokosa, a zatim dodati umucenu pavlaku i promesati spatulom
Montaza:
Torta se montira naopacke, da vas to ne bi zbunilo. U kalup se prvo sipa mus, zatim se postavi zele, pa opet mus i na kraju biskvit. Kada se torta stegne, prevrne se na tacnu tako da biskvit dodje sa donje strane, a samim tim dobije se i ova lepo popunjena bela linija sa strane
- Kalup sa stipaljkom (20 cm) obaviti providnom folijom sa jedne strane (potrebno je preci vise sloja folije da bi kalup bio cvrst a da se fil ne razlije po tacni)
- Celofanirani deo okrenuti sa donje strane i staviti na tacnu
- Sipati polovinu musa od kokosa
- Izvaditi zele iz zamrzivaca i poloziti ga na mus
- Sipati preostali mus od kokosa, a zatim staviti biskvit tako da hrskavi sloj bude u kontaktu sa musom
- Blago pritisnuti, da mus popuni prazne stranice, poravnjati a zatim ostaviti u frizider da prenoci (u original receptu torta se stavlja u zamrzivac , ali ja sam je ostavila u frizider da se stegne)
- Nakon toga prevrnuti tortu na tacnu na kojoj ce se servirati, skinuti foliju i ukrasiti kokosom i kriskama marakuje
NAPOMENA:
***Pectine NH je vocni pektin koji se koristi za zeliranje dzemova, mermelada, zelea od voca. Kao zamena za pectin NH moze se koristiti Vitpris. Zelatin se ne preporucuje u ovom slucaju kao zamenu jer nece biti iste teksture, ali iskreno to nisam isprobala
***Marakuju je ponekad tesko naci na trzistu. Ima je u dobro snabdevenim radnjama, a kao zamenu za sok od marakuje preporucujem vam sok od pomorandze
***Hrskave palacinke izgledaju kao na prvoj slici sa leve strane, a mozete zameniti izlomljenim kornetom sladoleda ili koristiti ove dekorativne keksice kao na desnoj slici
***Krem od kokosa je punomasno mleko kokosa i razlikuje se od mleka od kokosa po tome sto je u guscem stanju (poput slatke pavlake). Zato ako ne mozete nabaviti krem od kokosa slobodno ga zamenite slatkom pavlakom koja sadrzi 35%m.m.