Ovaj tart me vise podseca na neku vrstu brios peciva uz dodatak sljiva i crumble smese. Izuzetnog je ukusa a narocito ce se dopasti ljubiteljima starinskih kolaca.
Kolac sam pronasla na blogu Davida Lebovitz-a, ali sam pravila malo izminu prilikom pripreme. Zapravo testo sam zamesila na klasican nacin tako sto sam kvasac razmutila sa mlekom, a zatim spojila sa brasnom, a ne na nacin koji je David objasnio. U svakom slucaju ostavicu link sa original receptom u nastavku ispod slike. Kolac je predivnog ukusa i ako mozda na prvi pogled deluje malo suvo, zapravo je prilicno socan zahvaljujuci kombinaciji sljiva i streusel posipa.
Potrebno:
(Original recept)
-225 gr + 2 kasike brasna
-2 kasicice suvog kvasca +1 kasicica secera+1 kasicica brasna
-125 ml punomasnog mleka
-3 kasike secera
-1 zumance
-3 kasike (oko 65 gr) omeksalog putera
-prstohvat soli
-rendana korica limuna
-oko 700 gr sljiva (ociscenih i isecenih na cetvrtine)
Streusel posip:
-50 gr badema (koristila sam mlevene)
-70 gr brasna
-70 gr smedjeg secera
-2 kasike secera u prahu
-1 kasicica cimeta
– 55 gr hladnog putera iseckanog na komadice
-prstohvat soli
Priprema:
- U mlako mleko staviti kvasac sa kasicicom secera i kasicicom brasna i ostaviti 10-ak minuta da odstoji na toplom
- U vecu posudu staviti brasno, 3 kasike secera i prstohvat soli
- Dodati nadosli kvasac, zumance, rendanu koricu limuna i omeksali puter pa zamesiti testo
- Prekriti krpom i ostaviti 1h na toplom mestu
- Pripremiti streusel tako sto cete sjediniti sve sastojke i rukama ih zamesiti dok ne dobijete peskovitu smesu
- Na radnoj dasci sipati 2 kasike brasna i rukama premesiti testo
- U okrugli kalup (24cm) koji ste oblozili papirom za pecenje staviti testo tako da oblozite ceo kalup kao i ivice kalupa (do visine od oko 3 cm, kao kada pripremate tart)
- Rasporediti sljive spajajuci ih sto vise, tako da isecena strana bude okrenuta na dole
- Rasporediti streusel preko sljiva i ostaviti testo da naraste 20-ak minuta
- Peci na 180°C, 45-55 minuta
- Nakon pecenja ostaviti da se ohladi i po zelji pre sluzenja posuti secerom u prahu