Lazni cheesecake sa indijskim orasima

IMG_2402

Ovaj kolac u svakom pogledu podseca na klasican cheesecake, ali u njemu nema ni grama sira. Odlican je za vegetarijance i za osobe koje bas i ne vole ukus sira u kolacima. Izuzetnog je ukusa, prilicno je osvezavajuci, ali i prava kalorijska bomba iako ne izgleda bas tako na prvi pogled.

IMG_2406

Potrebno:
(Original recept)

-150 gr mlevenog petit beurre (ili nekog drugog keksa)
-60 gr otopljenog putera

Nadev:
-200 gr indijskih oraha
-1/8 kasicice soli
-1/2 kasicice vanila arome
-75 gr meda (ili agavinog sirupa)
-1 kasika gustina
-1 kesica agar-agar u prahu (7.5 gr)
-1 konzerva mleka od kokosa (400 ml)
-1/2 iscedjenog soka od limuna

Preliv od malina:
-300 gr zaledjenih malina
-40 ml vode
-45 gr meda ( ili agavinog sirupa)
-1 kasika iscedjenog soka limuna
-1 kasicica agar-agar u prahu

  • Indijske orahe preliti vodom i ostaviti da odstoje 4-6 sati
  • Mleven keks preliti otopljenim puterom, dobro sjediniti pa sipati u cetvrtasti pleh (20×20) i rastanjati u jednom sloju, da podseca na koru
  • Peci na 180°C 5-10 minuta, izvaditi i ostaviti da se ohladi
  • Indijske orahe procediti, isprati cistom vodom pa sipati u blender
  • Dodati so, vanilu, med, gustin, agar-agar, mleko od kokosa i sok od limuna
  • Izmiksati sve sastojke, pa sipati u serpu i zagrevati na tihoj vatri da se smesa malo zgusne, mesajuci sve vreme
  • Kada provri skloniti sa sporeta
  • Ostaviti da se smesa malo prohladi, a zatim sipati preko pecenog biskvita i ostaviti u frizideru
  • Maline sipati u serpu i kuvati 5-10 minuta na tihoj vatri
  • Procediti i sacuvati samo sos od malina (semanke baciti)
  • U drugoj posudi sipati vodu, med, sok od limuna, agar-agar pa dodati i procedjeni sos od malina
  • Staviti na sporet i kuvati do tacke vrenja
  • Ostaviti kratko da se prohladi, a zatim sipati preko smese od indijskih oraha i kokosovog mleka
  • Poravnjati i staviti u frizider da se potpuno ohadi i stegne
  • Ohladjen kolac iseci na male kocke i sluziti

Napomena:

  • Za ovaj kolac koristi se agar-agar koji je biljnog porekla i priprema se na malo drugaciji nacin od zelatina. Ukoliko ne mozete naci agar-agar i odlucite se za zelatin nemojte ga mesati direktno sa ostalim sastojcima, vec ga prelijte sa 2 kasike vode, ostavite 10-ak minuta da nabubri, a zatim ga blago zagrejati i spojiti sa ostalim sastojcima
  • Za preliv od malina takodje nije neophodno da odbacujete semenke ako vam ne smetaju. Jednostavno odbacivanjem semenki doboje se glatki preliv koji je vizuelno mnogo lepsi za ovaj tip kolaca
  • Takodje u original receptu se koristi duplo veca kolicina voca, ali meni je 300 gr bilo sasvim dovoljno za preliv kolaca.

IMG_2408IMG_2404

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s