Jednostavna i ukusna strudla sa puno maka i dodatkom suvih brusnica
Potrebno:
-400 gr mekog brasna
-50 gr secera
-prstohvat soli
-150 ml mleka
-24 gr kvasca
-2 jajeta
-1/2 limuna (sok i korica)
-110 gr omeksalog putera
Nadev:
-200 gr mlevenog maka
-125 ml mleka
-60 gr secera
-100 gr suvih brusnica
i jos:
-1 zumance
-1 kasika mleka
Priprema:
- U mlakom mleku izmrviti kvasac i ostaviti 10-ak minuta na toplom mestu
- U drugoj posudi sipati brasno, so i secer, pa dodati kvasac
- Izmesati sastojke, pa dodati jaja, limun (sok i koricu) i otopljeni puter
- Zamesiti glatko tetso, pa ga prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu 1 i po do 2 sata da naraste
- U medjuvremenu pripremiti nadev, tako sto cete mleko i secer zagrejati do vrenja, a zatim dodati mak i brusnice
- Promesati i ostaviti sa strane da se ohladi
- Nadoslo testo premesiti i podeliti na 2 dela
- Oba dela pojedinacno ponovo premesiti, a zatim ih rastanjiti u obliku pravougaonika (debljine 3-4mm)
- svaki od njih premazati polovinom nadeva, pa ih uviti u rolat i staviti u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje
- Ostaviti 30-ak minuta da narastu, pa ih premazati razmucenim zumancetom sa jednom kasikom mleka
- Peci na 180°C 30-40 minuta
- Pecene strudle ostaviti da se ohlade, a zatim posuti secerom u prahu i sluziti.