Vasina torta

 

img_2718

Recept za ovu tortu pronasla sam u maminoj staroj svesci, pa sam pozelela da se bar na kratko vratim u detinjstvo.

img_2713

Vasina torta se sastoji od korice koja se priprema sa orasima, kao i fil od oraha i cokolade, a poslednji sloj se priprema sa belancima koja se kuvaju na pari. Medjutim… ja sam taj deo zamenila belim krem slagom. Znam, znam… ima razlike, ali jednostavno nisam bas ljubitelj sauma od belanaca. U nastavku sam vam ostavila original recept sa sastojcima u slucaju da zelite da pripremate ovaj saum, a takodje sam navela i nacin na koji sam ja pripremala. Pa da krenemo…

Potrebno:

-7 belanaca
-7 kasike secera
-7 zumanaca
-9 kasike mlevenih oraha
-1 kasike brasna

Fil:
-125 ml mleka
-4 kasike secera
-3 stangle cokolade (50-60 gr)
-250 gr mlevenih oraha
-1 pomorandza (sok i korica)
-4 zumanaca
-4 kasike secera
-1 kesica vanilin secer
-150 gr margarina
Saum od belanaca:

-4 belanaca
-250 gr secera
-150 ml vode

ili:

-100 gr belog krem slaga u prahu

Priprema:

  • Umutiti belanca postepeno dodajuci secer
  • Dodati jedno po jedno zumance miksajuci sve vreme
  • Mlevene orahe pomesati sa brasnom, pa pazljivo dodati umucenoj smesi i izmesati
  • Sipati u okrugli kalup precnika 26 cm i peci na 180°C 20-25 minuta
  • Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohladi
  • U medjuvremenu pripremiti fil
  • Staviti mleko i secer na tihoj vatri da provri a zatim sacekati de se secer potpuno otopi
  • Dodati cokoladu iseckanu na manje komade i sacekati da otopi (po potrebi vratiti serpu na ringlu)
  • Dodati mlevene orahe i ostaviti sa strane da se ohladi,a zatim dodati iscedjen sok od pomorandze, kao i izrendanu koricu
  • U medjuvremenu dok se fil hladi umutiti zumanca sa secerom i vanilom a zatim ga skuvati na pari (ako imate kuhinjski termometar idealna temperatura zumanaca je 82-84°C, ne sme da vri ) oko 4-5 minuta.
  • Kuvana zumanca prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohlade
  • Margarin penasto umutiti pa ga sjediniti sa ohladjenim zumancima, a zatim dodati i ohladjeni fil od oraha
  • Staviti pecenu koru na tanjir, a zatim je premazati filom od oraha (najbolje je koristiti kalup sa stipaljkom, jer je fil debljeg sloja)
  • Staviti u frizider pa pripremiti saum od belanaca ili krem slag kojim cete premazati tortu odozgo, a zatim i stranice
  • Ako se odlucite za krem slag (kao ja) umutite ga prema uputstvu sa kesice i premazati tortu, nakon sto se torta stegla da bi ste skinuli kalup
  • Za pripremu sauma od belanaca potrebno je uspinovati secer sa vodom, a belanca umutiti u cvrt sneg
  • Zatim pazljivo dodavati uspinovan secer miksajuci sve vreme belanca, nakon toga premazati tortu

img_2705img_2711img_2715


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s