Jos jedan stari recept za ukusne, lisnate pogacice, premazane nadevom od mlevenih cvaraka.
Potrebno:
-400 gr brasna
-1 kasicica secera + 1 kasicica brasna
-1/2 kasicice soli
-250ml mleka
-20 gr kvasca
-2 zumanceta blago razmucena
-50 gr otopljenog putera
-200 gr cvaraka + 1/2 kasicice soli
i jos:
-1 jaje
-1 kasika mleka
Priprema:
- U mlakom mleku izdrobiti kvasac. Dodati 1 kasicicu secera i 1 kasicicu brasna, pa ostaviti 10-ak minuta da odstoji na toplom mestu
- U vecoj posudi staviti brasno
- Dodati so, nadosli kvasac i zumanca pa sve zajedno izmesati
- Na kraju dodati otopljen puter, zamesiti testo (bice malo lepljivo), pa prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu da naraste (oko 1h)
- U medjuvremenu samleti cvarke na masini za mlevenje mesa, dodati pola kasicice soli i ostaviti sa strane
- Nadoslo testo premesiti na dobro pobrasnjenoj dasci, pa ga rastanjiti u obliku pravougaonika debljine 1 cm
- Testo premazati 1/2 mlevenih cvaraka, a zatim preklopiti 1/3 testa po duzini, a onda 2/3 testa preklopiti preko prve (kao na slici 2)
- Zatim dobijeni pravougaonik peklopiti za 1/3, a onda preklopiti i 2/3 (slika 3 i 4)
- Testo pokriti krpom i ostaviti 30-ak minuta da odmara
- Nakon toga ponovo ga rastanjiti, premazati preostalom polovinom mlevenih cvaraka, pa ga opet preklopiti na isti nacin kao i prvi put
- Prekriti krpom i ostaviti opet 30-ak minuta da odstoji
- Testo rastanjiti u obliku pravougaonika debljine 1-1.5 cm , pa malom okruglom modlicom vaditi pogacice i redjati u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje
- Prekriti krpom i ostaviti 30-ak minuta da narastu
- Jaje razmutiti sa kasikom mleka, premazati pogacice odozgo, pa ih peci na 180°C 15-20 minuta
- Sluziti tople ili hladne