Curosi ( Churros)

 

IMG_2992

Fenomenalna spanska postastica po receptu jednog velikog francuskog sefa Kristofa Misalaka ( Christophe Michalak) Recept je iz knjige „le gateaux de mes reves“ i vrlo je jednostavan.

IMG_2968

Potrebno:

-200 ml mleka
-80 gr putera
-2 gr soli
-2 gr secera
-160 gr mekog brasna (T55)
-3 jajeta (150 gr)
-1/2L ulja

Priprema:

  • U vecoj posudi sipati mleko, so, secer i puter isecen na manje komade, pa na tihoj vatri zagrevati do tacke vrenja
  • Sacekati da se puter skroz otopi,a zatim skloniti sa sporeta pa dodati brasno
  • Brzim pokretima mesati dok se ne formira testo u obliku lopte
  • Vratiti par sekundi na sporet da se testo „prosusi“, mesajuci sve vreme
  • Skloniti sa sporeta, a onda dodavati jedno po jedno jaje, miksajuci spiralnim nastavcima za testo (najmanjom brzinom)
  • Kada dobijete glatko i homogeno testo sipati u aparat za izradu curosa ili u dresir kesu za zvazdastim nastavkom debljine 12 mm
  • U dubljoj posudi sipati ulje i zagrejati do 160°C
  • Istiskivati curose iz aparata (ili kese), pa makazama ili ostrim nozem iseci do zeljene duzine
  • Prziti ih u ulju,a zatim resetkastom kasikom izvaditi i redjati na papirnom ubrusu koji ce sakupiti visak masnoce
  • Sluziti tople sa secerom u prahu, nutelom i sl.

Napomena:

  • Da bi vam curosi sigurno uspeli, vazno je izmeriti sve sastojke, pa cak i jaja
  • Da bi ste dobili preciznu tezinu jaja , ako koristite ona veca (L klasu) izmerite prva dva jajeta,a trece blago razmutite pa dodajte onoliko koliko vam je potrebno do 150 gr.
  • Za pripremu curosa mozete koristiti aparat za izradu tulumba, koristeci mali zvezdasti nastavak
  • Ako koristite dresir kesu, odlucite se za deblju, kvalitetnu kesu, jer se moze desiti da vam tanka kesa pukne prilikom istiskivanja testa, koje ce se prilikom hladjenja malo stegnuti.

IMG_2979IMG_2961


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s