Mekana pogaca

 

IMG_3042

Retko se desava da mesim pogace, jer hleb izbegavam u najvecoj mogucoj meri, ali ova pogaca je zaista posebna. Testo je toliko meko, da se topi u ustima, narocito dok je vruce. U poslednjih 2 meseca sam je pripremala par puta, ali nikako nisam uspevala da napravim fotke. Ovog puta sam je pripremala specijalno za fotkanje, jer je recept vec odavno stajao u draftu.

IMG_3034

Potrebno:

-500 gr mekog brasna
-20 gr kvasca
-250 ml toplog mleka
-1 kasicica secera
-1 kasicica brasna
-1 kasicica soli
-50 gr otopljenog i prohladjenog putera
-1 jaje
-1 belance

Za premazivanje:
– 1 zumance
-1 kasika vode

Priprema:

  • U mlakom mleku izdrobiti kvasac, dodati kasicicu secera, kasicicu brasna, promesati i ostaviti 10-ak minuta da odstoji
  • U vecoj posudi staviti brasno, dodati kasicicu soli, nadosli kvasac, puter, jaje i belance, pa zamesiti glatko testo
  • Prekriti krpom i ostaviti 1h30 do 2h na toplom mestu da naraste
  • Testo izruciti i premesiti na pobrasnjenoj dasci
  • Podeliti ga na 2 dela
  • Jedan deo ponovo podeliti na 2 dela,a drugi ostaviti sa strane
  • Prvo uzeti testo koje ste podelili na 2 dela i posebno premesiti obe loptice
  • Razviti u obliku pravougaonika, a zatim ih uviti kao rolat i rastanjiti blago dlanovima u obliku valjka
  • Staviti oba valjka jedan do drugog,a zatim isplesti pletenicu
  • Saviti u obliku kruga i sastaviti krajeve
  • Ovako pripremljenu pletenicu staviti u manji okrugli pleh (22 cm) sa spoljasnje strane
  • Preostalu polovinu testa premesiti, blago pritisnuti dlanovima, pa staviti u unutrasnjost kalupa da se spoji sa pletenicom
  • Prekriti krpom i ostaviti 30 minuta na toplom mestu
  • Rernu ukljuciti na 200°C da se zagreje, a onda je smanjiti na 180°C
  • Pogacu premazati razmucenim zumancetom sa kasikom vode i peci 35-40 minuta

IMG_3038IMG_3033IMG_3044


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s