Retko se desava da mesim pogace, jer hleb izbegavam u najvecoj mogucoj meri, ali ova pogaca je zaista posebna. Testo je toliko meko, da se topi u ustima, narocito dok je vruce. U poslednjih 2 meseca sam je pripremala par puta, ali nikako nisam uspevala da napravim fotke. Ovog puta sam je pripremala specijalno za fotkanje, jer je recept vec odavno stajao u draftu.
Potrebno:
-500 gr mekog brasna
-20 gr kvasca
-250 ml toplog mleka
-1 kasicica secera
-1 kasicica brasna
-1 kasicica soli
-50 gr otopljenog i prohladjenog putera
-1 jaje
-1 belance
Za premazivanje:
– 1 zumance
-1 kasika vode
Priprema:
- U mlakom mleku izdrobiti kvasac, dodati kasicicu secera, kasicicu brasna, promesati i ostaviti 10-ak minuta da odstoji
- U vecoj posudi staviti brasno, dodati kasicicu soli, nadosli kvasac, puter, jaje i belance, pa zamesiti glatko testo
- Prekriti krpom i ostaviti 1h30 do 2h na toplom mestu da naraste
- Testo izruciti i premesiti na pobrasnjenoj dasci
- Podeliti ga na 2 dela
- Jedan deo ponovo podeliti na 2 dela,a drugi ostaviti sa strane
- Prvo uzeti testo koje ste podelili na 2 dela i posebno premesiti obe loptice
- Razviti u obliku pravougaonika, a zatim ih uviti kao rolat i rastanjiti blago dlanovima u obliku valjka
- Staviti oba valjka jedan do drugog,a zatim isplesti pletenicu
- Saviti u obliku kruga i sastaviti krajeve
- Ovako pripremljenu pletenicu staviti u manji okrugli pleh (22 cm) sa spoljasnje strane
- Preostalu polovinu testa premesiti, blago pritisnuti dlanovima, pa staviti u unutrasnjost kalupa da se spoji sa pletenicom
- Prekriti krpom i ostaviti 30 minuta na toplom mestu
- Rernu ukljuciti na 200°C da se zagreje, a onda je smanjiti na 180°C
- Pogacu premazati razmucenim zumancetom sa kasikom vode i peci 35-40 minuta