Mramorni kolac od cokolade i vanile

IMG_3099-2

Ovo je jedan veoma ukusan, socan i jednostavan kolac koji se nalazi u knjizi „La Patisserie“(koju jos uvek ne posedujem), francuskog sefa Yann Couvreur. Srecom pa tako dobre i kvalitetne recepte mozemo naci na netu, a izvor recepta mozete pogledati ovde.

IMG_3103-2Sa pripremom ovog recepta najbolje je poceti u jutarnjim satima, kako bi ste ga konzumirali u poslepodnevnim, jer treba racunati 2h vreme hladjenja kolaca i 2h hladjenje cokoladne glazure.

Potrebno:

-90 gr omeksalog putera
-2 gr soli
-170 gr secera ( 200 gr u original receptu)
-125 gr mekog brasna
-3 gr praska za pecivo
-1 jaje (vece)
-125 gr slatke pavlake
-15 gr kakaa
-1/2 kasicice vanile u prahu (ili arome)
-10 gr ruma

Preliv od cokolade

-125 gr crne cokolade
-15 gr ulja
-35 gr pecenih seckanih lesnika** (grilijaz)

Priprema:

  • Pomesati brasno sa praskom za pecivo
  • Pomesati secer i so, pa izmiksati sa puterom i vanilom u prahu (ili aromom)
  • Miksati 2 minuta pa dodati jaje i nastaviti sa miksanjem jos 3 minuta da smesa izbeli
  • Dodati slatku pavlaku i miksati par sekundi
  • Dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo i prestati sa miksanjem kada smesa postane homogena
  • Podeliti na 2 dela, pa u jedan deo dodati kakao i dobro sjediniti
  • Sipati u 2 poslasticarske kese
  • Pripremiti pleh dimenzija 25×10
  • Staviti pleh na papir za pecenje pa iscrtati konture dna
  • Svaku liniju produziti za 10 cm tako da dobijete krst
  • Iseci konture, preokrenuti papir (da olovka ne bude u kontaktu sa testom), podmazati pleh sa malo putera pa obloziti papirom
  • Sipati naizmenicno belu, pa crnu smesu po duzini pleha (ili ako vam je lakse mozete se posluziti kasikom sipajuci prvo belu, pa tamnu smesu i obrnuto)
  • Ostrim nozem napraviti par linija u zig-zag (mada nije neophodno)
  • Peci na 160°C 1h10 min. (ili na 150°C ako imate sporet sa ventilatorom)
  • Pecen kolac izvaditi iz pleha, preokrenuti ga tako da dno bude na vrhu i premazati rumom
  • Ostaviti da se hladi narednih 2h
  • Cokoladu otopiti sa uljem, pa dodati pecene seckane lesnike (grilijaz)
  • Premazati kolac i ostaviti jos 2h da se cokolada stegne na sobnoj temperaturi, a zatim sluziti

Napomena:

  • U original receptu je naglaseno da je pleh dimenzija 18x8x7. Meni je to delovalo previse malih deminzija, pa sam koristila najmanji pleh koji sam imala 25×10. Imajte to u vidu ako koristite veci pleh, jer cete najverovatnije morati da udvostrucite mere
  • Za preliv od cokolade koristi se gotova pasta od cokolade (koju nisam pronasla), pa je obicna tamna cokolada odlicno posluzila
  • Za „mrvice“ od lesnika takodje se koristi grilijaz. Kako se on priprema mozete pogledati ovde  s’tim sto se smesa ne miksa do kremaste teksture, vec kad postane „peskovita“ poput grilijaza, prestanite sa miksanjem. Ako vam ovo deluje previse komplikovano, peceni seckani lesnici ce odlicno posluziti kao zamena, ili jednostavno koristite kupovnu cokoladu sa seckanim lesnicima

IMG_3105-2IMG_3088-2

 


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s