Stari recept za jedan od najboljih kolaca mog detinjstva. Vremenom je dobio par modifikacija, ali je zato ukus nepromenjen. Keks, orasi i cokolada- najbolji spoj kada su sitni, posni kolaci u pitanji.
Potrebno:
-220 gr secera
-180 ml vode ili biljnog mleka (badem, lesnik, soja, pirinac…)
-200 gr margarina (ili putera)
-250 gr mlevenog keksa
-250 gr mlevenih oraha
-100 gr cokolade
i jos:
-100 gr cokolade
-2 kasike ulja
Priprema:
- Staviti secer i vodu (ili mleko) da provri, a zatim kuvati jos par minuta (oko 3-4 min.)
- Dodati margarin isecen na kockice i sacekati da se margarin otopi
- Skloniti sa sporeta pa dodati mleven keks i mlevene orahe
- Smesu podeliti na 2 dela
- Prvi deo ostaje isti,a u drugi dodati cokoladu koju ste otopili na pari
- Manji pleh ili tanjir (dimenzija 25×20 cm) premazati uljem u tankom sloju
- Dok je smesa jos topla rastanjiti tamniji deo i formirati ga u obliku pravougaonika, blago pritiskajuci dlanovima
- Preko tamnog sloja razviti svetli deo, ali nemojte sve sipati na sredini, vec rasporedite kasikom i po uglovima, kako bi ste lakse rastanjili smesu
- Ostaviti u frizideru par minuta, dok pripremata preliv od cokolade
- Cokoladu i ulje rastopiti na pari, pa preliti preko svetlog sloja
- Bajaderu ostaviti na par sati u frizideru da se stegne,a zatim ostrim nozem iseci na stangice dimenzije 2x5cm
Napomena:
- Za pripremu ove bajadere koristila sam pirincano mleko, a za keks posnu mlevenu plazmu
- U receptu je navedeno da se doda malo mlevenih oraha ili keksa ukoliko je smesa retka. Meni je bila odlicna, pa nista nisam menjala, a mislim da to zavisi od margarina koji koristiti, narocito ako je biljni ili postan
- Za mrsnu varijantu predlazem da umesto margarina koristite puter koji ce dati poseban mlecni ukus