Bajadere

IMG_3305-2

Stari recept za jedan od najboljih kolaca mog detinjstva. Vremenom je dobio par modifikacija, ali je zato ukus nepromenjen. Keks, orasi i cokolada- najbolji spoj kada su sitni, posni kolaci u pitanji.

IMG_3309

Potrebno:

-220 gr secera
-180 ml vode ili biljnog mleka (badem, lesnik, soja, pirinac…)
-200 gr margarina (ili putera)
-250 gr mlevenog keksa
-250 gr mlevenih oraha
-100 gr cokolade

i jos:
-100 gr cokolade
-2 kasike ulja

Priprema:

  • Staviti secer i vodu (ili mleko) da provri, a zatim kuvati jos par minuta (oko 3-4 min.)
  • Dodati margarin isecen na kockice i sacekati da se margarin otopi
  • Skloniti sa sporeta pa dodati mleven keks i mlevene orahe
  • Smesu podeliti na 2 dela
  • Prvi deo ostaje isti,a u drugi dodati cokoladu koju ste otopili na pari
  • Manji pleh ili tanjir (dimenzija 25×20 cm) premazati uljem u tankom sloju
  • Dok je smesa jos topla rastanjiti tamniji deo i formirati ga u obliku pravougaonika, blago pritiskajuci dlanovima
  • Preko tamnog sloja razviti svetli deo, ali nemojte sve sipati na sredini, vec rasporedite kasikom i po uglovima, kako bi ste lakse rastanjili smesu
  • Ostaviti u frizideru par minuta, dok pripremata preliv od cokolade
  • Cokoladu i ulje rastopiti na pari, pa preliti preko svetlog sloja
  • Bajaderu ostaviti na par sati u frizideru da se stegne,a zatim ostrim nozem iseci na stangice dimenzije 2x5cm

Napomena:

  • Za pripremu ove bajadere koristila sam pirincano mleko, a za keks posnu mlevenu plazmu
  • U receptu je navedeno da se doda malo mlevenih oraha ili keksa ukoliko je smesa retka. Meni je bila odlicna, pa nista nisam menjala, a mislim da to zavisi od margarina koji koristiti, narocito ako je biljni ili postan
  • Za mrsnu varijantu predlazem da umesto margarina koristite puter koji ce dati poseban mlecni ukus

IMG_3310IMG_3312IMG_3318


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s