Ako planirate da postite na vodi, ovi kolaci su fenomenalni i dace vam neophodnu energiju. Ukusom podsecaju na medenjake i prilicno su zasitni.
Recept sam pronasla na blogu thegreataltochef i prilicno sam odusevljena izborom posnih recepata koji se mogu naci na blogu. Ovo je jedan od tih recepata, ali sam napravila male izmene. Zapravo smanjila sam kolicinu brasna i kolicinu secera. Prvi put sam pripremala po original merama, medjutim kolacici su mi ispali malo tvrdji, pa sam sledeci put resila da smanjim brasno. Takodje sam dodala i malu aromu limuna, koja se odlicno uklopila.
Potrebno:
(Original recept)
-1 banana
-1/2 limuna (sok i korica)
-1 kasika meda
-70 gr secera
-200 gr mekog brasna
-1/2 kesice praska za pecivo
-7-8 urmi
Priprema:
- Bananu staviti u vatrostalnu ciniju i ispasirati je
- Dodati sok i koru limuna, med i secer
- U manju posudu sipati vodu, pa vatrostalnu ciniju sa bananom staviti nad posudom sa vodom i kuvati par minuta na pari dok se secer i med ne otope
- Skloniti sa sporeta i ostaviti par minuta da se ohladi, ali ne previse (smesa mora da bude mlaka)
- Dodati 100 gr brasna pomesanog sa praskom za pecivo i izmesati kasikom
- Dodati iseckane urme i preostalih 100 gr brasna, pa zamesiti testo
- Testo ce biti malo lepljivo, sto je sasvim ok, ali ako mislite da je previse lepljivo, dodati jos malo brasna
- Od testa praviti kuglice velicine oraha i redjati u pleh koji sta oblozili papirom za pecenje
- Uzeti casu sa ravnim dnom, pokvasiti dno case, pa pritisnuti kuglicu tako da je malo spljeskate (postupak ponoviti za svaku kuglicu pojedinacno)
- Kuglice posuti kristal secerom i peci u rerni na 180°C oko 20 minuta
- Cuvati ih u hermeticki zatvorenoj kutiji