Osvezavajuci i veoma lagan kolac za sve jagodoljupce, koji ukusom podseca na panna cottu.
Potrebno:
Podloga:
-200 gr mlevenog keksa (koristila sam Plazmu)
-75 gr putera
Zele od jagoda:
-2 lista zelatina (ili 5 gr pectin NH)
-150 gr *pire od jagoda
-30 gr secera
Panna cotta jagoda-menta:
-2 lista zelatina
-120 gr bele cokolade
-80 gr mleka
-10 svezih listica mente (ili bosiljka)
-40 gr *pire od jagoda
-150 gr slatke pavlake (30% m.m.)
Priprema:
- Otopiti puter na tihoj vatri, pa pomesati sa keksom
- U kalup za tart (ili kalup sa stipaljkom) sipati pripremljenu smesu od keksa pa kasikom utapkati podlogu (dno i ivice kalupa)
- Ostaviti u frizider par minuta da se stegne
- Listice zelatina preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoje 10-ak minuta
- U manju posudu sipati pire od jagoda i secer, pa staviti da provri
- Pomeriti sa sporeta i dodati listove zelatina, koje ste prethodno procedili
- Promesati i ostaviti sa strane da se prohladi, a zatim sipati preko podloge od keksa i vratiti u frizider 1h
- U medjuvremenu pripremiti pana kotu od jagoda. Listove zelatina preliti hladnom vodom
- U posudu sipati mleko pa staviti da provri,a zatim dodati listove mente i ostaviti 10-ak minuta da odstoje
- Nakon toga izvaditi listove mente, ponovo zagrejati mleko, a zatim skloniti sa sporeta i dodati listove zelatina (prethodno dobro iscedjenog)
- Dodati belu cokoladu koju ste izlomili na manje komadice, ostaviti 30 sekundi da odstoji, pa promesati da se cokolada skroz otopi. Po potrebi vratiti par sekundi na sporet.
- Dodati 40 gr pire od jagoda i hladnu pavlaku (neumucenu)
- Promesati i ostaviti sa strane da se malo prohladi, a zatim sipati preko zele od jagoda i ostaviti 3h u frizideru da se stegne
- Tart ukrasiti otopljenom belom cokoladom i jagodama i sluziti.
Napomena:
- Za tart mozete koristiti i zelatin u prahu, tako sto cete pola keseci koristiti za zele od jagoda,a pola kesice za panna cottu
- Ako koristite Pectin NH, pomesati ga sa secerom (30gr za zele od jagoda), a zatim sipati u vruc pire od jagoda i sacekati da se prohladi
Recept je iz kjige „Les patisserie d’Anne-Sophie“