Tart sa jagodama, mentom i belom cokoladom

IMG_3365-2

Osvezavajuci i veoma lagan kolac za sve jagodoljupce, koji ukusom podseca na panna cottu.

IMG_3372-2

Potrebno:

Podloga:
-200 gr mlevenog keksa (koristila sam Plazmu)
-75 gr putera

Zele od jagoda:
-2 lista zelatina (ili 5 gr pectin NH)
-150 gr *pire od jagoda
-30 gr secera

Panna cotta jagoda-menta:
-2 lista zelatina
-120 gr bele cokolade
-80 gr mleka
-10 svezih listica mente (ili bosiljka)
-40 gr *pire od jagoda
-150 gr slatke pavlake (30% m.m.)

Priprema:

  • Otopiti puter na tihoj vatri, pa pomesati sa keksom
  • U kalup za tart (ili kalup sa stipaljkom) sipati pripremljenu smesu od keksa pa kasikom utapkati podlogu (dno i ivice kalupa)
  • Ostaviti u frizider par minuta da se stegne
  • Listice zelatina preliti hladnom vodom i ostaviti da odstoje 10-ak minuta
  • U manju posudu sipati pire od jagoda i secer, pa staviti da provri
  • Pomeriti sa sporeta i dodati listove zelatina, koje ste prethodno procedili
  • Promesati i ostaviti sa strane da se prohladi, a zatim sipati preko podloge od keksa i vratiti u frizider 1h
  • U medjuvremenu pripremiti pana kotu od jagoda. Listove zelatina preliti hladnom vodom
  • U posudu sipati mleko pa staviti da provri,a zatim dodati listove mente i ostaviti 10-ak minuta da odstoje
  • Nakon toga izvaditi listove mente, ponovo zagrejati mleko, a zatim skloniti sa sporeta i dodati listove zelatina (prethodno dobro iscedjenog)
  • Dodati belu cokoladu koju ste izlomili na manje komadice, ostaviti 30 sekundi da odstoji, pa promesati da se cokolada skroz otopi. Po potrebi vratiti par sekundi na sporet.
  • Dodati 40 gr pire od jagoda i hladnu pavlaku (neumucenu)
  • Promesati i ostaviti sa strane da se malo prohladi, a zatim sipati preko zele od jagoda  i ostaviti 3h u frizideru da se stegne
  • Tart ukrasiti otopljenom belom cokoladom i jagodama i sluziti.

Napomena:

  • Za tart mozete koristiti i zelatin u prahu, tako sto cete pola keseci koristiti za zele od jagoda,a pola kesice za panna cottu
  • Ako koristite Pectin NH, pomesati ga sa secerom (30gr za zele od jagoda), a zatim sipati u vruc pire od jagoda i sacekati da se prohladi

Recept je iz kjige „Les patisserie d’Anne-Sophie“

IMG_3371-2IMG_3379-2


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s