Pide, preukusna mekana i u ovom slucaju dekorativna turska pita (hleb), veoma jednostavna za pripremu.
Potrebno:
(Original recept)
-500 gr mekog brasna + 1 kasicica
-20 gr svezeg kvasca
-50 ml ulja
-120 ml vode
-180 ml mlakog mleka
-1 kasicica secera
-1 kasicica soli
i jos:
-malo mleka
-crni i beli susam ( ili crnog maka)
Priprema:
- Pomesati kvasac, mleko, kasicicu secera i brasna, pa ostaviti 10-ak minuta na toplom mestu
- U vecu posudu sipati brasno, ulje, so, vodu i nadosli kvasac
- Zamesiti glatko testo, prekriti krpom i ostaviti 1h na sobnoj temperaturi
- Nakon toga, testo podeliti na 2 dela, pa svaki deo premesiti, formirati loptu, a zatim staviti u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje i blago pritisnuti dlanovima.
- Formirati ovalni disk debljine 1-1.5 cm
- Prstima ili tupim nozem, napraviti blago udubljene u obliku kruga (ostaviti oko 2 cm ivice kruga) , a zatim horizontalno i vertikalno po sredini (kao na slici)
- Prekriti krpom i ostaviti 30 minuta da naraste
- Premazati mlekom, posuti belim i crnim susamom i peci na 220°C 15-ak minuta