Pide – turski hleb

IMG_3177

Pide, preukusna mekana i u ovom slucaju dekorativna turska pita (hleb), veoma jednostavna za pripremu.

IMG_3175

Potrebno:
(Original recept)

-500 gr mekog brasna + 1 kasicica
-20 gr svezeg kvasca
-50 ml ulja
-120 ml vode
-180 ml mlakog mleka
-1 kasicica secera
-1 kasicica soli

i jos:
-malo mleka
-crni i beli susam ( ili crnog maka)

Priprema:

  • Pomesati kvasac, mleko, kasicicu secera i brasna, pa ostaviti 10-ak minuta na toplom mestu
  • U vecu posudu sipati brasno, ulje, so, vodu i nadosli kvasac
  • Zamesiti glatko testo, prekriti krpom i ostaviti 1h na sobnoj temperaturi
  • Nakon toga, testo podeliti na 2 dela, pa svaki deo premesiti, formirati loptu, a zatim staviti u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje i blago pritisnuti dlanovima.
  • Formirati ovalni disk debljine 1-1.5 cm
  • Prstima ili tupim nozem, napraviti blago udubljene u obliku kruga (ostaviti oko 2 cm ivice kruga) , a zatim horizontalno i vertikalno po sredini (kao na slici)

IMG_3142

  • Prekriti krpom i ostaviti 30 minuta da naraste
  • Premazati mlekom, posuti belim i crnim susamom i peci na 220°C 15-ak minuta

 

IMG_3173

 


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s