Ove godine sam bas, bas iskoristila sezonu jagoda. Pa evo dok su jos uvek akteuelne, predlazem vam jedan brzinski, kremasti recept sa jagodama. U pitanju je tiramisu krema sa domacim biskvitom, preliven sirupom od mente i naravno seckanim svezim jagodama.
Potrebno:
Za biskvit:
-3 jajeta
-60 gr secera
-35 gr brasna
-35 gr gustina
Sirup od mente:
-50 gr secera
-150 gr vode
-10-ak listica sveze mente
Fil:
-1/2 kesice zelatina u prahu + 2 kasike vode
-25 gr vode
-60 gr secera
-2 zumanceta
-150 gr mascarpone sira
-225 gr slatke pavlake (35% m.m.)
-250 gr jagoda
Priprema:
- Odvojiti belanca od zumanca, pa umutiti belanca sa secerom u cvrst sneg
- Dodavati jedno po jedno zumance miksajuci najmanjom brzinom
- Na kraju dodati brasno pomesano sa gustinom i promesati spatulom
- Podeliti na 2 dela i sipati u 2 manja okrugla pleha oblozena papirom za pecenje (20-22 cm) i peci na 230°C 5-8 minuta (paziti da ne zagori)
- Za sirup je potrebno da pomesate vodu i secer i staviti da provri, a zatim dodati listice mente, skloniti sa sporeta i ostaviti 10-ak minuta sa strane
- Nakon toga izvaditi listice i ostaviti da se sirup ohladi
- Za pripremu fila potrebno je zelatin preliti sa 2 kasike vode i ostaviti 10-ak minuta da nabubri
- Pomesati 25 gr vode i 60 gr secera pa kuvati nekih 5 minuta (ako imate kuhinjski termometar idealna temperatura ovog sirupa je 115°C)
- Istovremeno umutiti zimanca, zatim smanjiti brzinu miksera pa polako dodavati pripremljen secerni sirup
- Povecati brzinu i mutiti dok se zumanca potpuno ohlade i udvostruce volumen
- Posebno umutiti maskarpone, pa sjediniti sa umucenim zumancima
- Zelatin otopiti na tihoj vatri, pa i njega dodati smesi od zumanaca
- Na kraju umutiti slatku pavlaku, pa je pazljivo sjediniti sa prethodnom smesom od zumanaca i sira
- Na tanjir staviti prvu koru, natopiti je polovinom sirupa od mente, pa staviti 1/2 pripremljene kreme
- Preko kreme poredjati jagode koje ste isekli po duzini
- Preko jagoda staviti drugu koru, natopiti sirupom od mente, premazati ostatkom fila i ostaviti u frizider na par sati da se stegne
- Tortu pre sluzenja mozete ukrasiti jagodama, secerom u boji i slicno.
Napomena:
- Za montazu torte idealno bi bilo da koristite kalup sa stipaljkom, mada i nije neophodan, jer je fil prilicno solidan
- Umesto pripreme biskvita mozete koristiti piskote, koje ce vam skratiti vreme pripreme
Recept je iz knjige „Ludovic- ses meilleures recette„, koji sam malo modifikovala po svom ukusu