Tiramisu sa jagodama i mentom

IMG_3449

Ove godine sam bas, bas iskoristila sezonu jagoda. Pa evo dok su jos uvek akteuelne, predlazem vam jedan brzinski, kremasti recept sa jagodama. U pitanju je tiramisu krema sa domacim biskvitom, preliven sirupom od mente i naravno seckanim svezim jagodama.

IMG_3446

Potrebno:

Za biskvit:

-3 jajeta
-60 gr secera
-35 gr brasna
-35 gr gustina

Sirup od mente:

-50 gr secera
-150 gr vode
-10-ak listica sveze mente

Fil:

-1/2 kesice zelatina u prahu + 2 kasike vode
-25 gr vode
-60 gr secera
-2 zumanceta
-150 gr mascarpone sira
-225 gr slatke pavlake (35% m.m.)
-250 gr jagoda

Priprema:

  • Odvojiti belanca od zumanca, pa umutiti belanca sa secerom u cvrst sneg
  • Dodavati jedno po jedno zumance miksajuci najmanjom brzinom
  • Na kraju dodati brasno pomesano sa gustinom i promesati spatulom
  • Podeliti na 2 dela i sipati u 2 manja okrugla pleha oblozena papirom za pecenje (20-22 cm) i peci na 230°C 5-8 minuta  (paziti da ne zagori)
  • Za sirup je potrebno da pomesate vodu i secer i staviti da provri, a zatim dodati listice mente, skloniti sa sporeta i ostaviti 10-ak minuta sa strane
  • Nakon toga izvaditi listice i ostaviti da se sirup ohladi
  • Za pripremu fila potrebno je zelatin preliti sa 2 kasike vode i ostaviti 10-ak minuta da nabubri
  • Pomesati 25 gr vode i 60 gr secera pa kuvati nekih 5 minuta (ako imate kuhinjski termometar idealna temperatura ovog sirupa je 115°C)
  • Istovremeno umutiti zimanca, zatim smanjiti brzinu miksera pa polako dodavati pripremljen secerni sirup
  • Povecati brzinu i mutiti dok se zumanca potpuno ohlade i udvostruce volumen
  • Posebno umutiti maskarpone, pa sjediniti sa umucenim zumancima
  • Zelatin otopiti na tihoj vatri, pa i njega dodati smesi od zumanaca
  • Na kraju umutiti slatku pavlaku, pa je pazljivo sjediniti sa prethodnom smesom od zumanaca i sira
  • Na tanjir  staviti prvu koru, natopiti je polovinom sirupa od mente, pa staviti 1/2 pripremljene kreme
  • Preko kreme poredjati jagode koje ste isekli po duzini
  • Preko jagoda staviti drugu koru, natopiti sirupom od mente, premazati ostatkom fila i ostaviti u frizider na par sati da se stegne
  • Tortu pre sluzenja mozete ukrasiti jagodama, secerom u boji i slicno.

Napomena:

  • Za montazu torte idealno bi bilo da koristite kalup sa stipaljkom, mada i nije neophodan, jer je fil prilicno solidan
  • Umesto pripreme biskvita mozete koristiti piskote, koje ce vam skratiti vreme pripreme

Recept je iz knjige „Ludovic- ses meilleures recette„, koji sam malo modifikovala po svom ukusu

 


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s