Kiflice sa brasnom od semena bundeve i dzemom od kajsija

 

IMG_3457

Kada sam pre par nedelja ugledala Snjezaninu sliku na njenom instagram profilu, za pripremu pogacica od brasna semena bundeve, odmah sam stupila u kontakt i zatrazila recept.

IMG_3459

Snjezana je sa zadovoljstvom prihvatila da podeli ovaj recept samnom i ovom prilikom joj se zahvaljijem od srca. Pojedine mere su bile odokativne kao recimo mleko i mast. Posto sam ovo testo prethodno pripremala u obliku pogacica, koristila sam 250ml mleka i 50 gr masti. Tih mera sam se pridrazava i za pripremu kiflica, mada mast sama po sebi daje glatkocu testu, tako i da smanjite malo mleko, mislim da nece biti valikih otstupanja.

Potrebno:

-250 gr mekog psenicnog brasna
-250 gr spelt brasna
-150 gr brasna od semena bundeva
-1 kasicica secera
-1 kasicica brasna
-1/2 kasicice soli
-250 ml mlakog mleka
-24 gr svezeg kvasca
-50 gr masti (otopljene)
-3 kasike ulje

i jos:
-dzem od kajsija
-1 zumance
-2 kasike mleka
-semenke lana, suncokreta, bundeve (za posipanje)

Priprema:

  • Kvasac izmrviti u mlakom mleku, dodati kasicicu secera, kasicicu brasna, promesati i ostaviti 10-ak minuta na sobnoj temperaturi
  • U vecu posudu pomesati psenicno i spelt brasno. Dodati brasno od semena bundeve, so, ulje, mast i nadosli kvasac
  • Zamesiti testo, prekriti krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi oko 1h
  • Nakon toga na dobro pobrasnjenoj dasci premesiti testo i podeliti na 2 jednaka dela
  • Prvi deo rastaniti u obliku kruga debljine 7-8 mm, iseci na 16 jednakih trouglica, pa na svaki trouglic staviti po 1 kasicicu dzema od kajsija

61900349_2495685917132862_8857608477283975168_n

  • Uviti kiflice i redjati na pleh koji ste oblozili papirom za pecenje
  • Isto ponoviti i sa drugom polovinom testa, pa oba pleha prekriti krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi 20-ak minuta
  • Kiflice premazati razmucenim zumancetom sa 2 kasike mleka, posuti semenkama i peci na 180°C 25-30 minuta

Napomena:

  • Brasno od semena bundeve mozete naci u svim bolje snabdevenim marketima. U suprotnom mozete ga sami napraviti, tako sto cete semenke bundeve samleti (isti postupak kao i sa orasima). Mozete ih prethodno proprziti 10-ak minuta na 180°C ako volite intenzivniji ukus, ali nije neophodno
  • Ove kiflice takodje mozete puniti nekim drugim nadevom, slatkim kao i slanim, testo je nekako neutralnog ukusa, pa se odlicno uklapa i sa sirnim namazima
  • Umesto spelt brasna mozete koristiti samo meko belo brasno, ili ga zameniti integralnim brasnim
  • Za pripremu pogacica koristila sam samo meko psenicno brasno, pa je verovatno zbog toga zelena boja izrazenija

 


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s