Neretko pripremam slatka peciva za dorucak, ali ova je zaista vredelo isprobati. Preukusna franzipan krema od pistaca i badema u kombinaciji sa malinama, pa sve zajedno upakovana u testu, nece vas ostaviti ravnodusne.
Potrebno:
(Original recept)
Za testo:
-400 gr brasna
-12 gr svezeg kvasca
-220 ml mlakog mleka
-75 gr putera
-45 gr secera
-1 kasicica soli
-1 kasicica vanile u prahu (ili arome)
Frangipane krema sa pistacima:
-50 gr mlevenih badema
-60 gr mlevenih pistaca ( po mogucstvu neslanih)
-75 gr putera
-80 gr secera
-1 jaje
-1 kasicica vanila arome
i jos:
-250 gr malina (zaledjenih)
-2 kasike secera
-1 kasika gustina
Priprema:
- Otopiti puter na tihoj vatri pa ostaviti sa strane da se prohladi
- Pomesati kvasac sa mlekom i ostaviti 10-ak minuta na sobnoj temperaturi
- U vecu posudu sipati brasno, dodati mleko, puter, secer, so i vanilu, pa zamesiti testo
- Prekriti krpom i ostaviti na toplom mestu 1-2h
- U medjuvremenu pripremiti kremu. Jaje umutiti sa secerom. Dodati bademe, pistace, puter i vanilu. Uviti providnom folijom i staviti u frizider
- Nadoslo testo premesiti na pobrasnjenoj dasci, pa ga rastanjiti u obliku pravougaonika 40×50 cm, debljine 1 cm
- Premazati pripremljenom kremom od pistaca i badema
- 250 gr malina pomesati sa secerom i gustinom, pa ih rasporediti preko kreme od pistaca
- Testo iviti po duzini (kao rolat), a zatim ga iseci na 12-15 jednakih delova, debljine 2cm
- Redjati ih u pleh (koji ste prethodno premazali puterom) i ostaviti na sobnoj temperaturi da narastu
- Peci na 180°C 20-25 minuta
Napomena:
- Pre pecenja mozete ih posuti secerom i seckanim pistacima
- U original receptu za serviranje se priprema secerni sirup, tako sto cete secer u prahu pomesati sa kasikom mleka (i kasikom ruzine vodice). Doda se malo roze boje i prelije preko puzica