Jednostavan kolac koji se brzo priprema. Veoma je socan i ukusan i odlican je za sve one koji ne konzumiraju brasno ili vode racuna o ishrani.
Potrebno:
(Original recept)
-4 jaja
-300 gr mlevenih badema
-60 gr kakaa
-1 prasak za pecivo
-1/2 kasicice vanile u prahu (ili 1 kasicica arome)
-125 ml ulja
-125 ml mleka
-125 ml javorovog sirupa (ili meda)
Priprema:
- Odvojiti zumanca od belanca, pa umutiti penasto zumanca sa javorovim sirupom (medom)
- Dodati ulje, mleko, mlevene bademe pomesane sa kakaom i praskom za pecivo
- Posebno umutiti belanca u cvrst sneg, pa ih pazljivo sjediniti sa prethodno umucenom smesom od zumanaca
- Sipati u okrugli kalup, oblozen papirom za pecenje i peci na 170°C 40-45 minuta (ako imate rernu sa ventilatorom, temperaturu podesiti na 160°C)
Savet+
- Pecen kolac mozete servirati sa secerom u prahu ili preliti cokoladnom glazurom od 100 gr cokolade i 1 kasikom ulja otopljene na pari
- Sam kolac nije previse sladak, pa ce mozda sladokisci biti malo razocarani, ali uz dodatak secera u prahu ili preliva od cokolade ukus je potpuno ok.