Kolac sa makom

IMG_3469

Fantastican kolac sa makom, bas kako ga je Maja Babic opisala: penast, socan i mrakasto makast 🙂 Bolji kolac od maka nisam skoro probala u poslednjem periodu. Jos samo da vam odam jednu tajnu, ali neka ostane izmedju nas: sama sam pojela vise od pola pleha pstttttt!

IMG_3475

Potrebno:
(Original recept)

-6 jaja
-180 gr secera (*150 gr)
-180 gr omeksalog putera
-280 gr mlevenog maka
-1 kasika kakaa
-1 kasika vanila arome

i jos
-100 gr dzema od kajsija
-100 gr krupno mlevenih oraha

Priprema:

  • Odvojiti zumanca od belanca, pa umutiti zumanca sa secerom
  • Dodati omeksali puter i sve zajedno izmiksati
  • Na kraju dodati mak, kakao i vanilu i izmiksati da se sastojci sjedine
  • Posebno umutiti belanca u cvrst sneg
  • Dodati par kasika umucenog snega od belanaca u smesu od maka i promesati pazljivo
  • Dodati ostatak umucenih belanaca i izmesati (mozete pazljivo izmiksati mikserom najmanjom brzinom, ali samo par sekundi)
  • Smesu sipati u manji cetvrtast pleh (20×30) koji ste oblozili papirom za pecenje i peci na 180°C , 25 -30 minuta
  • Ostaviti da se prohladi 15-ak minuta,a zatim premazati kolac dzemom od kajsija
  • Posuti krupno mlevenim (ili seckanim) orasima i iseci na stangle

Napomena:

  • U original receptu Maja je koristila mak u zrnu, koji je prethodno samlela. Ja sam taj postupak preskocila i koristila sam mleven mak za kolace, koji sadrzi par procenata secera. Zbog toga sam umesto 180gr secera stavila samo 150gr i kolac je bio sasvim dovoljno sladak.

 

 


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s