Cokoladni kolac sa maskarpone sirom

IMG_3690

Cokoladni kolac sa maskarpone sirom, po receptu poznatog francuskog sefa Cyril Lignac, jako jednostavan za pripremu i veoooooma bombastican.

IMG_3693

Ovaj kolac se inace pece u silikonskom kalupu, koji ja nisam imala. Jedine silikonske kalupe koje posudujem to su kalupi za mini mafine,  ali me to nije sprecilo da napravim ovu divotu. Umesto silikonskog kalupa pekla sam u obicnom cetvrtastom plehu, dimenzija 25×30 koji sam prethodno oblozila papirom za pecenje. Nakon pecenja ovaj kolac je veoma mekan i nikako ga nemojte odmah seci, jer se moze desiti da se razlije po tacni. Veoma je bitno da se kolac dooobro ohladi, najmanje 2-3 sata.

Potrebno:

-200 gr tamne cokolade
-250 gr mascarpone sira
-4 jaja
-75 gr secera u prahu
-40 gr brasna

Glazura:
-100 gr tamne cokolad
-50 gr putera

Priprema:

  • Otopiti 200 gr cokolade na pari ili u mikrotalasnoj
  • U posudu staviti maskarpone, pa mu dodati otopljenu i malo prohladjenu cokoladu a zatim umutiti mikserom
  • Dodavati jedno po jedno jaje miksajuci sve vreme (miksati 30-ak sekundi nakon svakog dodavanja jaja)
  •  Dodati secer i na kraju dodati brasno
  • Kratko sve izmiksati, pa sipati u kalup koji ste oblozili papirom za pecenje (25×30)
  • Peci na 160°C 25 minuta (ili ako imate rernu sa ventilatorom peci na 150°C)
  • izvaditi kolac da se ohladi najmanje 2h na sobnoj temperaturi,a zatim ga staviti u frizider
  • Na pari otopiti cokoladu i puter i preliti preko ohladjenog kolaca
  • Ostaviti da se cokolada stegne, a zatim seci na kocke i sluziti

IMG_3662

IMG_3694IMG_3692


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s