Preukusni sirup od kupina, koji je ovog leta moja mama pripremala za zimnicu. Recept je dobila od komsinice i mogu vam reci da je provereno dobar.
Potrebno:
-3 kg kupina
-3 limuntusa
-1 do 1,5L vode
-secer po potrebi (vidi napomenu)
Priprema:
- Kupine oprati, izdvojiti one malo losije (ako su uhvatile budju) i staviti u neku dublju posudu
- Preko kupina rasporediti limuntus i naliti vodom (u receptu je navedeno 1l, ali ako zelite malo vise sirupa, slobodno mozete staviti do 1,5 l vode)
- Posudu prekriti krpom i ostaviti da odstoji 24h
- Nakon toga uzeti vecu cediljku i procediti 2x, blago meljajuci rukama
- Treci put preko cediljke staviti gazu, procediti jos jednom , a zatim uzeti lonce ili casu i izmeriti dobijenu tecnost
- Ako ste izmerili 2 lonceta(case) tecnosti, dodati 2 lonceta(case) secera i sipati u serpu
- Staviti na sporet da provri, a zatim skloniti sa sporeta i kasikom pokupiti penu koja se stvorila na povrsini tecnosti
- Vruc sirup sipati i sterilizovane (po mogucstvu tople) staklene flase, zatvoriti i prekriti cebetom ili nekom debljom krpom
- Ostaviti tako prekrivene flase da se ohlade preko noci, a zatim ih cuvati na tamnom mestu do upotrebe
Napomena:
- U receptu nije navedena kolicina secera, jer se secer dodaje kasnije u zavisnosti od dobijene tecnosti
- Kada su kupine suve, dobicete manju kolicinu tecnosti i obrnuto, pa su zato mere predvidjene u casi
- Isto vazi i za vecu kolicinu kupina, kada ostavljate recimo 10 kg kupina, neophodno je koristiti 10 limuntusa, a secer zatim dodajete merama u casi zapremine 2,5 ili 0,5L